Petir i proizvođači voća i povrća složni:

Moramo uspostaviti krizni fond za pogođene elementarnim nepogodama

Agrovijesti
Petir i Agrosan Fotografija: Agrobiz
Osim strožih kontrola proizvoda koji stižu iz uvoza i donošenja adekvatnih zakonskih rješenja, Petir smatra kako je potrebno proizvođačima olakšati udruživanje u proizvođačke organizacije, ali i pronaći inovativne održive načine rješavanja problema zaštite i promocije lokalne proizvodnje.

Drugoga dana svoga boravka u Hrvatskoj, delegacija Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskoga parlamenta koja je na poziv hrvatske zastupnice Marijane Petir prvi put u radnom posjetu Hrvatskoj, obišla je proizvođača povrća Nedjeljka Savića na Poljoprivrednom obrtu Agrosan u Novom Čiću te Distribucijski centar za voće i povrće u Velikoj Gorici gdje su s proizvođačima i predstavnicima proizvođačkih organizacija razmjenjivali mišljenja te raspravljali o aktualnoj situaciji u hrvatskom i europskom sektoru povrtlarstva i voćarstva. 

Zastupnica Marijana Petir kolege zastupnike je upoznala s problemom uvoza jeftinog voća i povrća iz trećih zemalja, a koje je tretirano agrokemijskim sredstvima čije aktivne tvari nemaju odobrenje za primjenu na području EU. O tom je problemu Petir izvijestila i Europsku komisiju, a Komisija je odgovorila da Hrvatska ima pravo, baš kao  i svaka druga država članica, provoditi dodatne i strože mjere kontrole prilikom uvoza voća i povrća iz trećih zemalja. 

Osim strožih kontrola proizvoda koji stižu iz uvoza i donošenja adekvatnih zakonskih rješenja, Petir smatra kako je potrebno proizvođačima olakšati udruživanje u proizvođačke organizacije, ali i pronaći inovativne održive načine rješavanja problema zaštite i promocije lokalne proizvodnje. „Nadam se da će i u Hrvatskoj snažnije zaživjeti inicijative koje će promovirati veću potrošnju domaćih  proizvoda te na taj način omogućiti bolju prodaju proizvoda upravo hrvatskih proizvođača“, rekla je Petir koja se zalaže da barem 50% proizvoda na policama supermarketa bude domaće proizvodnje.

Jedna od tema bila je i utjecaj klimatskih promjena i elementarnih nepogoda na poljoprivredu. U tom smislu, Petir je kazala kako je na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskoga parlamenta zatražila formiranje Kriznog fonda za poljoprivredu koji treba osigurati izvan poljoprivrednog proračuna, što proizvođači podržavaju, slažući se da su elementarne nepogode jedan od najvećih problema, a voćare je potaknula da ulažu u manje prerađivačke kapacitete na svojim gospodarstvima kako bi osigurali stabilnost prihoda i u godinama kada zbog elementarnih nepogoda nije moguće proizvesti prvoklasno voće. 

Nedjeljko Savić upoznao je europarlamentarce s nastankom svog obrta Agrosan. Kazao je kako je u početcima svu zaradu ulagao u proizvodnju. Dok je u početcima svoje proizvode plasirao na tržnice, sada ih uglavnom plasira u trgovačke centre, a najveća mu je prednost blizina centara zbog koje može na vrijeme dostaviti svježe povrće. 

O stanju u sektoru povrtlarstva govorili su Hrvoje Gregurić iz Zajednice udruga hrvatskih povrćara  te Predsjednik Udruge proizvođača međimurskog merkantilnog krumpira Damir Mesarić. On se osvrnuo na probleme s kojima se susreću proizvođači koji u Međimurju godišnje proizvedu oko 80 000 tona toga povrća. „Najveći problemi, osim vremenskih nepogoda, koji sustavno uništavaju našu proizvodnju su nekontrolirani uvoz robe upitne kvalitete i zdravstvene ispravnosti, damping; visoki inputi proizvodnje, skupi repromaterijal“, rekao je Mesarić. Predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Hrvoje Gregurić dodao je kako „Hrvatska nema razrađenu strategiju, ne proizvodimo ništa što je samodostatno. Nismo dovoljno udruženi, a parcele su rascjepkane“.

S radom Distributivnog centra za voće i povrće u Velikoj Gorici delegaciju je upoznao direktor Hrvoje Bunjevac. „U okviru I. faze projekta realizirana je izgradnja distributivnog centra za skladištenje, pakiranje i distribuciju voća i povrća, s prostorom za pakiranje površine 1800 m2, rashladnim komorama kapaciteta skladištenja 300 tona voća i povrća, te s uredima, sanitarnim i ostalim pomoćnim prostorima, rekao je Bunjevac. 

O stanju u voćarstvu govorili su predstavnik Hrvatske voćarske zajednice Željko Ledinski, Stjepan Zorić predsjednik Klastera Slavonska jabuka te Mario DI Giusti iz Proizvođačke organizacije „Zagrebački voćnjaci“. Svi su oni složni u jednome: najveći problem s kojim se hrvatski proizvođači voća i povrća trenutno susreću definitivno su elementarne nepogode, stoga proizvođači podržavaju prijedlog zastupnice Petir o osnivanju kriznog fonda koji bi pomogao u bobi s posljedicama sve ekstremnijih i nepovoljnijih vremenskih uvjeta.

Proizvođači i Petir slažu se i da je potrebno riješiti problem pretjeranog uvoza koji ugrožava opstanak domaćih proizvođača te pojačati kontrole na granici. Kao primjer navode da oni svoje proizvode moraju u zemljama EU testirati na mnogobrojne vrste pesticida, dok istovremeno trgovački lanci manipuliraju hrvatskim kupcima stavljajući na police proizvode koji nisu prošli zadovoljavajuće  kontrole te uvozeći u rinfuzi proizvode iz trećih zemalja koje prepakiravaju pod etiketom kao da su proizvedeni u Hrvatskoj. Navode također kako je uvoz nekvalitetnih i jeftinih proizvoda srozao cijene domaćim i kvalitetnim proizvodima.

Mali hrvatski proizvođači nisu ni dovoljno udruženi, a upravo stvaranjem zadruga i klastera mogu pojačati svoju konkurentnost. Uz već spomenute, proizvođači su istaknuli i probleme s kašnjenjem pri plaćanjima, odlazak mladih radno sposobnih ljudi te „administraciju koja guši“.

Europarlamentarci se pokazali veliko zanimanje za probleme koji muče hrvatske proizvođače voća i povrća ohrabrivši ih da stvaraju zadruge. Slovenski zastupnik Franc Bogovič kazao je hrvatskim proizvođačima kako se i njihovi slovenski kolege suočeni s istim problemima. „U Sloveniji je također problem s nedostatkom registriranih proizvođačkih organizacija. Ako u ZPP-u postoji mjera za pripremu zajedničkih aktivnosti, država bi se trebala uključiti u tu priču“, rekao je Bogovič.

Belgijski zastupnik Marc Tarabella podsjetio je na novi program za distribuciju voća i povrća u školama kojim je Europska unija dala prednost svježem voću i povrću u dječjoj prehrani i otvorila novo tržište za male lokalne proizvođače. Zastupnica Petir zahvalila je i Tarabelli i predsjedniku Odbora poljskom zastupniku Czeslawu Siekierskom što su podržali njezin zahtjev da se Hrvatskoj omogući sudjelovanje u programu korištenja subvencija Europske unije za zdrave obroke u školama.

Delegaciju Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta su u Distributivnom centru za voće i povrće u Velikoj Gorici pozdravili su gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić te zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje