Trgovački lanci

Moskva godišnje potroši 12 milijuna tona hrane

Agrovijesti
Povrće i voće na tržnici Fotografija: Pixabay
Oko 50 menadžera iz 11 ruskih trgovačkih lanaca prošli su tjedan u Srbiji tražili dobavljače za hranu, posebno svježe voće i povrće. Naglasili su kako samo Moskva godišnje potroši oko 12 milijuna tona hrane

Trgovački lanci iz Ruske Federacije zainteresirani su za srpsku hranu, posebno za voće i povrće. To je u petak potvrdilo i 50 menadžera iz 11 trgovačkih kompanija koji su u Srbiji tražili dobavljače. Predstavnici ruskih trgovačkih lanaca koji su posjetili Srbiju zajedno imaju više od 3.000 prodajnih objekata, a među njima je i jedan od njihovih najvećih agroklastera "Food city", čiji je prioritet suradnja sa malim i srednjim tvrtkama. 

Rukovoditelj Sektora za trgovinu i usluge administracije grada Moskve, Aleksej Nemerjuk, rekao je da je glavni grad Rusije veliki potrošač, koji godišnje potroši 12 milijuna tona hrane.

Moskvi godišnje treba i 370.000 tona jabuka

"To je važno za Srbiju, u kojoj su najvećim dijelom mala i srednja poduzeća koja se mogu direktno preko agro-klastera uključiti u HORECA sustave na ruskom tržištu", rekao je Nemerjuk. "Prošle godine preko tog klastera je prošlo 500.000 tona svježeg voća i povrća." Naglasio je primjerice kako su kod porizvodnje jabuka proizvodni kapaciteti Srbije oko 350.000 tona, a sama Moskva godišnje pojede 370.000 tona.

Ruski trgovački lanici, kako je naveo Nemerjuk, imaju bilateralne pregovore sa 40 kompanija u Srbiji i očekuje da će biti potpisani i neki ugovori o suradnji. Rusija, kako je dodao, voli srpske proizvode, jer su ekološki zdravi i imaju konkurentnu cijenu, a osim poljoprivrednih proizvoda zainteresirani su i za plasman poljoprivredne mehanizacije, no trenutno je u fokusu svježe voće i povrće. 

Sergej Žuraljov, rukovoditelj Sektora za strateški razvoj agro-klastera "Food City" rekao je kako trenutno oko 5.000 tvrtki prodaje svoje proizvode preko ovog klastera. On očekuje da će iduće godine, na teritoriji čitave Rusije, "Food  City" prodati 1, 8 milijuna tona tona robe.

Delegacija ruskih trgovačkih lanaca obišla je i neke proizvođače među kojima su Delta Agrar i  PIK Bečej.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje