Čudni putevi EU novca za poljoprivredu

Moslavina Energija d.o.o  - tvrtka za koju nitko ne zna dobila jednu četvrtinu od 80 milijuna kuna

Agrovijesti
Traktor Fotografija: Thinkstock
Agencija za plaćanje u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je konačnu listu dobitnika potpora iz mjere 4 u sektoru voća i povrća. Od  80 milijuna kuna, samo je jedna tvrtka i to Moslavina Energija iz Grabovnice kod Čazme, dobila čak 22 milijuna kuna, što je više od jedne četvrtine ukupnog novca.

Za spomenutu tvrtku, u voćarskim i krugovima proizvođača povrća nitko nije čuo, a uvidom u podatke o poslovanju vidljivo je da je tvrtka osnovana nedavno, tek 2015. godine, s ulagačkim kapitalom od samo 20.000 kuna. Tvrtka između ostalog, u Sudskom registru ima registriranu poljoprivrednu djelatnost. Društvo se bavi ratarskom proizvodnjom, te proizvodi kukuruz, ječam i travu od čega ostvaruje prihode. Osnivač društva Moslavina energija d.o.o. je Ognjen Andrić, a osoba ovlaštena za zastupanje društva je Davor Đopar. Poslovni subjekt je tijekom posljednje dvije godine poslovao s dobiti i to od samo  5.201 kuna.  Tvrtka nije povećavala niti smanjivala broj zaposlenih, jer ih niti nemaju.

U Ministarstvu poljoprivrede podsjećaju kako je ova konačna lista rezultat natječaja raspisanog prije dvije godine (u mandatu tadašnjeg ministra Tihomira Jakovine).

Vlasnik tvrtke Ognjen Andrić, brat je  Aleksandra Andrića, predsjednika Uprave i suvlasnik tvrtke Puratos Kondinga te vlasnik Konding inženjeringa i Sirovina za sladoled koja se bavi prodajom opreme za slastičarnice i industrijske pogone te sirovinu za slastice. On nam je potvrdio da je njegov brat Ognjen, vlasnik tvrtke Moslavina Energija, te nam je obećao da će ga kontaktirati, i povratno se javiti kako bi objasnili o kakvom se projektu radi.

Neslužbeno smo dobili informaciju kako je ulaganje za koje je korisniku dodijeljena potpora izgradnja  biljne farme s hladnjačom s kontroliranom atmosferom kapaciteta 2.071 tona, podizanje 14,84 ha višegodišnjih nasada, te nabava specijalnog voćarskog traktora i vučenog traktorskog atomizera. Podizanje višegodišnjeg nasada uključuje  podizanje  voćnjaka koji će biti posađen sadnicama jabuka: Golden Delicious, Gala, Jonaprince, opremanje sustavom navodnjavanja kap po kap iz vlastitih bunara, te natkrivanje protugradnom mrežom.

U Agenciji za plaćanje kažu kako je korisnik ostvario intenzitet potpore od 90% ukupno prihvatljivih troškova budući da ulaganje provodi mladi poljoprivrednik (dodatnih 20%) i ulaganje se provodi na području sa značajnim prirodnim ograničenjima (dodatnih 20%) sukladno Pravilniku o određivanju područja s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima.

Naglašavaju kako Moslavina energija d.o.o., kao niti  nijedan drugi korisnik s tog natječaja, potporu ne može dobiti dok ne završi projekt, za koji im je Agencija za plaćanja izdala konačnu odluku o odobrenju projekta. Dakle, kažu u Ministarstvu, konačna isplata sredstava po odobrenom projektu može biti tek nakon završetka projekta i nakon svih provedenih kontrola od strane APPRRR.

Iako je ova lista rezultat natječaja iz doba Tihomira Jakovine, u ministarstvu naglašavaju kako je ministar Tolušić promijenio pravila dodjele novca iz mjere 4 Programa ruralnog razvoja. Po novom  iznos potpore ne može biti veći od 50% ( +20% za mlade poljoprivrednike), start-up tvrtke mogu dobiti najviše 100.000 eura po projektu, prijave na natječaj se zaprimaju mjesec dana nakon objave natječaja, da se potencijalni korisnici mogu na vrijeme pripremiti. Isto tako kod prijave je potrebno dostaviti minimalnu dokumentaciju, a dodatnu dokumentaciju dostavljat će samo oni prijavitelji koji su prošli prvu kontrolu projekta, a omogućene su dopune, ispravci i obrazloženja na zahtjev Agencije. Među ostalim, obrada prijava trajat će maksimalno 120 dana (ne računajući vrijeme koje korisnik ima za dostavu dokumentacije) što je značajno brže u odnosu na dvije godine, a ako nema dostatnih sredstava predviđenih natječajem, korisnici će to znati vrlo brzo po zatvaranju natječaja te neće imati dodatne troškove pripreme dokumentacije.

Moslavina Energija sredstva iz EU fondova

INFOGRAFIKA:

Potpore za mjeru 4. iz Programa ruralnog razvoja (za sektor voća i povrća)

 

79,95 milijuna kuna iznos potpore

373 zahtjeve za potpore stigle

23 projekta prošla

 

Pet najvećih dobitnika:

Korisnik                                     visina potpore                                             visina investicije

Moslavina Energija d.o.o             22,8 milijun KN                                    26,36 milijuna KN

Bio Svijet d.o.o.                                8,3 milijuna KN                                    9,23 milijuna KN

Prigorije Voće d.o.o.                       7,06 milijuna KN                                  7,85 milijuna KN

Amex d.o.o.                                      5,34 milijuna KN                                   5,94 milijuna KN

Dario Kožul                                       4,67 milijuna KN                                   6,67 milijuna KN           

 

  • Avatar
    ministar 05. Kolovoz 2017. u 14:19 pa vidljivo je sve sad...nije ovaj program potpora namjenjen "svim HRVATIMA" već samo nekima iz spomenutih 200 obitelji....a onda ako je već tako molim sve koji daju izjave u medije da se ne pozivaju na novac iz fondova btw...kad nemaju ništa za pametno reći...
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje