Šumarstvo

Most od ministra Tolušića traži hitne mjere za očuvanje Marjana

Agrovijesti
Drv oštećeno potkornjacima Fotografija: Pixabay
Iz Mosta su u utorak zatražili od ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da obrati izvanrednu pozornost i hitno poduzme sve potrebne radnje za očuvanje Park šume Marjan koja je, upozoravaju, izložena štetnom nametniku potkornjaku.

 Iz Mosta su u utorak zatražili od ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da obrati izvanrednu pozornost i hitno poduzme sve potrebne radnje za očuvanje Park šume Marjan koja je, upozoravaju, izložena štetnom nametniku potkornjaku.

 Most u priopćenju izražava zabrinutost stanjem na Marjanu, jer su "dojma da Grad Split i Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan konstantno pronalaze razloge za odgodu odgovarajućeg postupanja prema štetnom potkornjaku, što nas navodi na zaključak da nitko ne upravlja tom situacijom, već da je ona prepuštena slučaju".

 Mostov splitski gradski vijećnik Ante Čikotić navodi da su ministru Tolušiću iznijeli niz primjedbi te pojasnili razloge iz kojih je, kaže, izgledno da Javna ustanova nema pravi odgovor na potkornjaka. Zabrinjavajućim smatra da ta ustanova još uvijek nema ovlaštenog šumara za pripremu i nadzor stručnih šumarskih radova, stručnog voditelja, niti voditelja stručne službe, a nije izrađen ni zakonom propisani plan upravljanja, kao niti plan obnove šume.

 Inače, na tematskoj sjednici o Marjanu 4. travnja usvojeni su zaključci za spas Marjana, no iz Mosta ističu kako im i dalje nije jasno "zašto bi bilo koga morali obvezivati na reakciju povodom očitog propadanja i nestajanja Marjana". Čikotić podsjeća kako je na toj sjednici usvojena većina Mostovih prijedloga za spas Marjana, pa su smatrali da su vladajući usvajanjem tih rješenja prihvatili i njihov cilj - potaknuti neodgodivu stručnu reakciju.

 "Od ministra poljoprivrede očekujemo da još jednom razmotri situaciju u Park šumi Marjan te da neodgodivo donese naredbu na koju je ovlašten, a koja je jedino jamstvo da smo poduzeli sve. Isto tako, od gradonačelnika očekujemo da provodi sve zaključke na koje ga je obvezalo Gradsko vijeće Grada Splita, te da o temama oko kojih je postignut konsenzus svih političkih opcija postupa transparentnije i uključivo, jer je briga za Marjan nešto što bi nam, usprkos različitosti, moralo biti zajedničko, pa bi tako imali pravo i na potpunu dostupnost informacija", zaključuju u Mostu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje