Politika

Most: Poljoprivrednim zemljištem gospodariti na najbolji mogući način

Agrovijesti
Saborski zastupnik Mosta i predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić Fotografija: Patrik Macek/PIXSELL
"Sada je trenutak biti, ili ne biti, ne samo za zemljište, već i za sve nas ovdje, jer to je jedino s čime možemo i moramo raspolagati", poručio je Panenić.

Saborski zastupnici Mosta nezavisnih lista (Most NL) Sonja Čikotić i Tomislav Panenić upozorili su u četvrtak kako Uputa ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića čelnicima jedinica lokalne samouprave za potpisivanje aneksa na ugovore o korištenju državnog zemljišta s tvrtkama iz novosonovanog "Agrokora plus" za gradove i općine u Slavoniji može biti prilika, ali i prijetnja te da Slavonija svojim najvažnijim resursom, poljoprivrednim zemljištem, mora gospodariti na najbolji mogući način.

Na konferenciji za novinare u Osijeku Panenić je ocijenio kako  načelnicima i gradonačelnicima u Slavoniji to ne bi bio problem, kada bi znali što potpisuju, jer kako tvrdi, "oni ne znaju koji su planovi tih tvrtki, tko će im u idućem vremenu biti vlasnici, niti hoće li novi vlasnici svojim planovima garantirati budućnost i razvoj ovoga područja".

Nada se da će čelnici općina i gradova shvatiti kako to nije samo formalni i administrativni potpis, o tome kome će pripasti poljoprivredno zemljište, nego da će, zajedno sa svojim predstavničkim tijelima, analizirati kakve će u budućnosti biti tvrtke iz sustava "Agrokora," što se nudi u idućem vremenu, kako se garantiraju nove investicije, a što te tvrtke trebaju pojasniti u svojim gospodarskim programima.

"Sada je trenutak biti, ili ne biti, ne samo za zemljište, već i za sve nas ovdje, jer to je jedino s čime možemo i moramo raspolagati", poručio je Panenić.

Panenić je najavio da će se idući tjedan održati tematska sjednica saborskog Odbora za poljoprivredu o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem te sve zainteresirane pozvao na uključivanje u javnu raspravu, ne samo o zakonskim rješenjima ili pojedinim odlukama Ministarstva, nego i o tome kako se pristupa tvrtkama iz sustava "Agrokora", ali i zemljištu kao resursu.

Zastupnica Sonja Čikotić podsjetila je kako Zakon o poljoprivrednom zemljištu predviđa da državno poljoprivredno zemljište, kojim raspolažu općine i gradovi, može, ali i ne mora, biti preneseno drugome.

Smatra kako ova situacija može biti prilika da gradonačelnici i načelnici odluče da se revidiraju gospodarski programi, da se detaljnije provjeri kakvi su planovi tih tvrtki za budućnost, ali i prijetnja, ako to izostane.

Jedino što Slavonija ima su poljoprivredni resursi kojima treba gospodariti na najbolji mogući način, za dobrobit lokalnog stanovništva, kako bi se taj resurs iznajmio po najboljoj mogućoj cijeni, neovisno hoće li to biti OPG-i ili tvrtke, poručila je Čikotić.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje