Tradicija i proizvodi hrvatskog sela

Na 16. Proizvodima hrvatskog sela 150 izlagača, od crnog češnjaka, likera i sokova do nojevih jaja

Agrovijesti
16. sajam Proizvodi hrvatskog sela Fotografija: Petar Glebov/PIXSELL
Damir Kovačić, organizator manifestacije poručio je kako mu je drago da su se opet okupili ponajbolji proizvođači hrvatskih delicija jer manifestacije poput ove omogućuju da mala gospodarstva budu konkurentna.

U Boćarskom domu otvoreni su 16. Proizvodi hrvatskog sela, manifestacija koja od svojih početaka promovira tradicijske proizvode i malim proizvođačima omogućuje proboj na tržište. Ove godine sudjeluje čak 150 proizvođača iz cijele Hrvatske, od čega je čak 42 s područja Zagreba i okolice.

˝U okviru mjera i zakona Ministarstvo poljoprivrede će dati potporu malim proizvođačima na domaćem i EU tržištu. Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na kojem ministarstvo radi olakšat će im pozicioniranje na tržištu˝, poručio  je Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede.

16. sajam Proizvodi hrvatskog sela
Damir Kovačić, organizator manifestacije poručio je kako mu je drago da su se opet okupili ponajbolji proizvođači hrvatskih delicija jer manifestacije poput ove omogućuju da mala gospodarstva budu konkurentna. Manifestaciju je službeno otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je i sam obavio ˝shopping˝.

˝Poticanje domaće proizvodnje i hrvatskog sela je danas ključno. Mi ovakvim sajmovima jačamo konkurentnost i gastroponudu i nudimo zdrave i kvalitetne proizvode, ipak domaće je uvijek najbolje˝, istaknuo je Bandić.

Među 150 izlagača je i Crni kralj, proizvođači crnog češnjaka iz Zaprešića koji na 2000 kvadrata uzgaja češnjak i uz vlastitu komoru tržištu pruža jedinstven proizvod široke primjene u gastronomiji i slastičarstvu. Nakon 60 dana u komori, češnjak mora stajati još desetak dana na svježem zraku.

16. sajam Proizvodi hrvatskog sela
Osim očišćenog i obrađenog, prodaju ga u pakiranju u kojem se nalaze češnjevi češnjaka, za gastrosuvenirnice pakiran je u male staklene posude, a za potrebe ugostiteljstva u većim pakiranjima. Češnjak Crni kralj možete pronaći u 15 trgovina delikatesama i trgovinama zdrave hrane, poput Grga Čvarak, Juice Box, Eko dobra priča i Veronika delicije. Nedavno su sklopili ugovor s jednom trogirskom slastičarnom, a na Institutu Ruđer Bošković istražuju se svojstva baš njihovog crnog češnjaka. Za sada su otkrili da se ne može zamrznuti, osim helijem čime je dodatno dokazana prednost ove jedinstvene gastro namirnice.

OPG Kolarić iz sela Kozarice nedaleko od Novske, na farmi veličine dva hekatra uzgaja nojeve te tržištu nudi nojeva jaja kao sirovinu i unikatni nakit koji proizvodi Kata Kolarić, vlasnica OPG-a.  Trenutno ima 12 nojeva, a na imanju organizira i izlete i radionice. ˝Još dok sam imala stalan posao u Zagrebu, znala sam da ću naslijediti farmu, a uzgoj nojeva bio je na početku samo ideja. Mi nojeve ne ubijamo radi mesa, već samo nudimo njihova jaja koja su izrazito visoke nutritivne vrijednosti, a od ljuske koja je iznimno čvrsta jedina na ovom dijelu Europe radim i nakit˝, objašnjava Kata Kolarić.

16. sajam Proizvodi hrvatskog sela
Pčelarstvo Veber tradiciju proizvodnje meda i proizvoda od meda njeguje već tri generacije, a više od 300 košnica koliko trenutno posjeduju sele na ispašu po svim lokacijama lijepe naše, od Gorskog kotara do Dalmacije. Osim meda nude i medne mješavine, propolis i liniju prirodne kozmetike na bazi meda. ˝Mi sve prodajemo krajnjem korisniku, što putem sajmova što putem web shopa. Specijalizirani smo za medne mješavine, u med dodajemo dodatke iz prirode poput aronije, cimeta, anisa, a svaki od tih dodataka ima svoja ljekovita svojstva. Primjerice naš med s cimetom mogu konzumirati i dijabetičari zbog svojstava cimeta˝, kaže Hrvoje Veber.

Davor Jelisić i poljoprivredno gospodarstvo Arka naša na sajmu su predstavili Prirodni enzim, višenamjensko prirodno sredstvo čija sva svojstva još nije ni otkrio. Trenutno ga prodaje razrijeđenog i u koncentratu. ˝Prirodni enzim je fungicid, insekticid, a može se koristiti i za čišćenje u kućanstvu. On je čuvar doma i okoliša, a nastaje od ostataka voća i povrća kroz anaerobni proces kojim nakon tri mjeseca imate gotov proizvod. Naravno, što dulje stoji to je bolje, a za ugodan miris u to dodajem eterična ulja. Kupci su za sada prezadovoljni i to baš zbog te široke upotrebe i vraćaju se po još, a pakete isporučujem po cijeloj Hrvatskoj˝, pohvalio se Jelisić.

16. sajam Proizvodi hrvatskog sela
OPG Kovačić iz Sesveta, primarno se bavi uzgojem borovnice i aronije od kojih rade sirupe, sokove, likere i pekmeze. Branko Kovačić nam otkriva kako imaju 800 grmova borovnica, 100 aronije i nešto malo kupina, malina i crnog ribizla. Posao je isključivo obiteljski, a svi proizvodi rezultat su recepata njega i supruge. ˝Jedino od čega strahujemo uvijek je mraz. Prošle godine da nismo imali mrežu koja nas je zaštitila od mraza, tko zna što bi bilo s urodom˝, otkriva nam Kovačić.

OPG Perakić i njegov vlasnik Zdenko Perakić iz Bošnjaka ima farmu sa 120 svinja prosječne kilaže od 150-200 kilograma, a bavi se i preradom mesa i stvaranjem slavonskih delicija, kulena, kobasica, slanine i šunke.

16. sajam Proizvodi hrvatskog sela
˝Naši proizvodi prisutni su i u Njemačkoj i Austriji, a osim sajmova prodajemo i na kućnom pragu. Sve radimo sami, od brige o svinjama koje na našem imanju slobodno šeću do prerade mesa, jedino klanje moramo obavljati kod ovlaštenih klaonica˝, pojašnjava Zdenko Perakić.

Požalio se kako im je jedan od većih problema nedostatak sirovine jer danas svinje nemaju težinu koja je njima potrebna, a i skuplje su u odnosu na prošlu godinu, naime cijena je skočila s 12 na 22 kune.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje