U Boćarskom domu otvoreni su 16. Proizvodi hrvatskog sela, manifestacija koja od svojih početaka promovira tradicijske proizvode i malim proizvođačima omogućuje proboj na tržište. Ove godine sudjeluje čak 150 proizvođača iz cijele Hrvatske, od čega je čak 42 s područja Zagreba i okolice.
˝U okviru mjera i zakona Ministarstvo poljoprivrede će dati potporu malim proizvođačima na domaćem i EU tržištu. Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na kojem ministarstvo radi olakšat će im pozicioniranje na tržištu˝, poručio je Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede.

˝Poticanje domaće proizvodnje i hrvatskog sela je danas ključno. Mi ovakvim sajmovima jačamo konkurentnost i gastroponudu i nudimo zdrave i kvalitetne proizvode, ipak domaće je uvijek najbolje˝, istaknuo je Bandić.
Među 150 izlagača je i Crni kralj, proizvođači crnog češnjaka iz Zaprešića koji na 2000 kvadrata uzgaja češnjak i uz vlastitu komoru tržištu pruža jedinstven proizvod široke primjene u gastronomiji i slastičarstvu. Nakon 60 dana u komori, češnjak mora stajati još desetak dana na svježem zraku.

OPG Kolarić iz sela Kozarice nedaleko od Novske, na farmi veličine dva hekatra uzgaja nojeve te tržištu nudi nojeva jaja kao sirovinu i unikatni nakit koji proizvodi Kata Kolarić, vlasnica OPG-a. Trenutno ima 12 nojeva, a na imanju organizira i izlete i radionice. ˝Još dok sam imala stalan posao u Zagrebu, znala sam da ću naslijediti farmu, a uzgoj nojeva bio je na početku samo ideja. Mi nojeve ne ubijamo radi mesa, već samo nudimo njihova jaja koja su izrazito visoke nutritivne vrijednosti, a od ljuske koja je iznimno čvrsta jedina na ovom dijelu Europe radim i nakit˝, objašnjava Kata Kolarić.

Davor Jelisić i poljoprivredno gospodarstvo Arka naša na sajmu su predstavili Prirodni enzim, višenamjensko prirodno sredstvo čija sva svojstva još nije ni otkrio. Trenutno ga prodaje razrijeđenog i u koncentratu. ˝Prirodni enzim je fungicid, insekticid, a može se koristiti i za čišćenje u kućanstvu. On je čuvar doma i okoliša, a nastaje od ostataka voća i povrća kroz anaerobni proces kojim nakon tri mjeseca imate gotov proizvod. Naravno, što dulje stoji to je bolje, a za ugodan miris u to dodajem eterična ulja. Kupci su za sada prezadovoljni i to baš zbog te široke upotrebe i vraćaju se po još, a pakete isporučujem po cijeloj Hrvatskoj˝, pohvalio se Jelisić.

OPG Perakić i njegov vlasnik Zdenko Perakić iz Bošnjaka ima farmu sa 120 svinja prosječne kilaže od 150-200 kilograma, a bavi se i preradom mesa i stvaranjem slavonskih delicija, kulena, kobasica, slanine i šunke.

Požalio se kako im je jedan od većih problema nedostatak sirovine jer danas svinje nemaju težinu koja je njima potrebna, a i skuplje su u odnosu na prošlu godinu, naime cijena je skočila s 12 na 22 kune.