DESETI SAJAM EXPO ZLATNE RUKE

Na čak 5000 kvadrata izlažu obrtnici, OPG-i

Agrovijesti
23. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2018. Fotografija: Davor Javorović/PIXSELL
Dobro je ponoviti kolika je važnost sajmovanja za male proizvođače, za male obrtnike, male poduzetnike, OPG-ove, u predstavljanju i pronalaženju novih tržišnih prostora kako bi mogli prodati ono što su proizveli

Deseti, jubilarni Sajam poljoprivrede, obrtništva i gospodarstva Đakovo Expo Zlatne ruke 2018., u organizaciji Grada Đakova, Univerzala i Turističke zajednice grada Đakova svečano je jučer otvoren u zatvorenoj jahaonici Državne ergele.

Po uzoru na Njemačku

U tom atraktivnom prostoru i oko njega, na ukupno 5000 kvadrata, izložili su vrijedni obrtnici, mali poduzetnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i drugi, sve ono što vrijedne ruke slavonskog čovjeka stvaraju, piše Glas Slavonije. U dva sajamska dana, jučer i danas, posjetitelji tako mogu uživati u izložbi alata i strojeva, predavanju agrarnih stručnjaka, prezentaciji tradicijskih zanata i suvremenih obrta, prezentaciji strukovnih zanimanja, a posebice je zanimljiva bila revija teladi koju su predvodila djeca u narodnome ruhu “Bambino kup”.

Na svečanom otvaranju govorio je gradonačelnik Đakova Marin Mandarić koji je poželio dobrodošlicu u Đakovo i na jubilarni 10. sajam.

- Đakovo je bilo poznato kao sajamski, obrtnički grad, a u godinama koje su pred nama sajam ćemo još više razvijati. Zadnjih nekoliko godina ovaj je sajam bio organiziran u prigradskom naselju Piškorevci, na sajamskom prostoru, no u ovom zatvorenoj jahaonici dobili smo respektabilan prostor za sajmovanje, a uz pomoć Ministarstva poljoprivrede bit će uređen i pretprostor jahaonice koji godinama čeka na to - rekao je gradonačelnik Mandarić.

Potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore Osječko-baranjske županije Darko Knežević, čestitao je na ustrajnosti održavanja sajma jer, kako je rekao, činjenica je da Hrvatska nije prepoznala sajmovanje i nije ga uvrstila u svoj proračun.

- Nažalost, to ostaje na razinama lokalnih zajednica i moje je mišljenje da to nije dobro. Ako uzmemo u obzir da je Njemačka to učinila, moramo shvatiti da je to dobro. Njemačka je prva po sajmovanju i prihodima od sajmova na svjetskoj razini - rekao je Knežević.

Posebni izaslanik ministra poljoprivrede bio je ravnatelj Ergele Mirko Damjanović, ujedno i domaćin u zatvorenoj jahaonici.

Mjesto u kalendaru

- Ovo je zdanje koje je sagrađeno prije desetak godina, do sada nam je služilo isključivo u naše promotivne i turističke svrhe. Ovo je početak nečega što će se u budućnosti događati - rekao je Damjanović. Posebni izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović bio je zamjenik župana osječko-baranjskog Petar Lagator, koji je sajam i proglasio otvorenim.

- Dobro je ponoviti kolika je važnost sajmovanja za male proizvođače, za male obrtnike, male poduzetnike, OPG-ove, u predstavljanju i pronalaženju novih tržišnih prostora kako bi mogli prodati ono što su proizveli. Uz tradicionalno osječko sajmovanje i ona koja se nalaze u bližem i daljem okruženju, naravno da i ovaj sajam u Đakovu ima, a svi na tome moramo zajedno raditi, posebno mjesto u kalendaru sajmova. Ova dvorana je posebno otkriće, velika površina, ugodan, siguran i pregledan prostor - kazao je Lagator.

Na radionicama i izlaganjima 10. Expoa predviđena su izlaganja o novostima za korisnike izravnih potpora u svim granama poljoprivrede i Programu ruralnog razvoja, plodnom tlu bez kontaminata, jačanju svijesti o očuvanju okoliša, mogućnostima za poduzetnike iz europskih fondova, o rizicima i osiguranjima za gospodarstvenike, stresu kod životinja, odgovornosti za kućne ljubimce i skrbi, o napuštenim životinjama te o drugim aktualnim temama. Đakovo Expo prepoznatljiv je kao priredba od posebnoga značaja za istočnu Slavoniju, što potvrđuju pokroviteljstva predsjednice Republike, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, obrta i poduzetništva, Ministarstva turizma i Osječko-baranjske županije. Prvi je put ovdje i grad partner Lipik.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje