Osnovana udruga dobavljača Agrokora

Na čelo Upravnog odbora izabran predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar

Agrovijesti
Osnovana udruga dobavljača Agrokora Fotografija: Petar Glebov/PIXSELL
Udruga dobavljača Agrokora utemeljena je u četvrtak na osnivačkoj skupštini na kojoj su sudjelovali predstavnici 15 Agrokorovih dobavljača, a po riječima njezina predsjednika Marina Pucara, Udruga želi zajedno s bankama, ostalim vjerovnicima i izvanrednom upravom sukreirati nagodbu koja će biti u interesu prvenstveno dobavljača.

Osnivači Udruge su Adris grupa, Alca, Atlantic, Awt, Badel, Croatia osiguranje, Franck, Granolio, Kraš, Mlinar, Podravka, Saponia, TDR, Vindija i Žito. Udruga je, kako ističu osnivači, otvorena za sve Agrokorove vjerovnike.

Na čelo Udruge, odnosno Upravnog odbora koji ima devet članova, izabran je predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar. 

Po riječima Marina Pucara, Udruga dobavljača, koja je dosad djelovala neformalno, bila je presudni sudionik stabilizacije i opstojnosti Agrokora. "Na kraju krajeva mi smo bili ti koji smo potaknuli da donese 'lex Agrokor' i ovim putem zahvaljujemo Vladi na tom zakonu kojim je institucionalizirala cijeli ovaj proces. Sada smo došli u situaciju i vrijeme kada se svi dobavljači žele formalno udružiti i zaštititi svoje interese", rekao je Pucar.

 Kazao je da je Udruga danas definirala svoje organe, a u njezinim tijelima su najznačajnije kompanije hrvatskog gospodarstva. "Mi želimo artikulirati svoje interese, biti aktivni sudionici procesa koji će se u idućem razdoblju odvijati i želimo zajedno s bankama i ostalim vjerovnicima i s izvanrednom upravom sukreirati nagodbu koja će biti u interesu prvenstveno nas dobavljača, pa onda i svih ostalih vjerovnika, kako bi sačuvali opstojnost Agrokora, ali isto tako kako bi sačuvali i opstojnost svih kompanija dobavljača i proizvođača u Hrvatskoj", naveo je.

Pucar je napomenuo da zasigurno ne žele ugroziti opstojnost i funkcioniranje kompanija čiji su vjerovnici. "To je prvi i zajednički interes svih dobavljača koji su u udruzi. Ali isto tako smo svjesni, kada smo podržavali Agrokor i maloprodajne lance da zadrže svoju stabilnost i tržišne pozicije, ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji, da želimo da to tako ostane i u budućnosti na način da pronađemo zajednički model, kojim će svi dobavljači i hrvatsko gospodarstvo funkcionirati na uspješan i održiv način u budućnosti", naveo je. Pojasnio je da je Udruga platforma kojoj bi trebali pristupiti svi dobavljači.

Na upit je li im konačni cilj preuzimanje dijela Konzuma ili jednog dijela te kompanije, Pucar je rekao da je prvenstveni cilj očuvanje opstojnosti dobavljača. "Znate da nismo svi u istoj poziciji, da su pojedini dobavljači izloženi više prema Agrokoru. Rekao bih da je prvenstveni cilj da napravimo model u kojem će svi dobavljači i proizvođači u hrvatskom gospodarstvu naći model da zadrže svoju opstojnost i stabilnost, a onda isto tako želimo zadržati stabilnost Agrokora i njegove nagodbe", istaknuo je.

Rekao je i da će se prva prezentacija nacrta nagodbe održati 21. prosinca. "Imamo neke obrise, nismo u ovom trenutku svi zadovoljni s tom nagodbom. U svakom slučaju, cilj udruge je da zaštiti interese dobavljača, da oni dobavljači koji bi s takvim nacrtom bili ugroženi zauzmu pozicije i sudjeluju u kreiranju završnog nacrta nagodbe, da ne dođu u poteškoće, jer nije nikome u interesu da ugrozi bilo kojeg dobavljača, da u idućem razdoblju ne može osigurati svoje proizvode i svoje brendove na policama Konzuma", zaključio je Pucar.

Vidaković: Dobavljačima porasla snaga

Prokuristica Kraša Marica Vidaković izjavila je nakon skupštine da će 21. prosinca na sjednici Vijeća vjerovnika Agrokora biti prezentirani prvi obrisi nagodbe. Kazala je da podaci kojima raspolaže ukazuju na optimizam.

Upitana uključuje li taj optimizam da najavljeni rezovi u naplati potraživanja neće biti veći od 15 posto za robu i usluge, 30 posto za dobavljače koji su imali financijski aranžman i 70 posto za banke, odgovorila je da su zahtjevi dobavljača legitimni i argumentirani, a da će sve ostalo "biti na stolu".

Smatra kako dobavljači imaju dovoljno jake argumente kojima mogu druge vjerovnike potaknuti na okončanje nagodbe, ocijenivši da je snaga dobavljača porasla nakon osnivanja udruge. Posebno je zadovoljna što su, uz velike, udruzi odlučile pristupiti i male tvrtke, bez obzira što su riješile svoje financijske probleme s Agrokorom. Ocijenila je da je stopostotno podmirenje malih dobavljača pravedno, jer to za njih znači pitanje opstanka.

Upitana na čemu temelji zahtjeve prema bankama, odgovorila je da su dobavljači njihovi klijenti s kojima trebaju u budućnosti raditi. "Ako svi baš propadnemo i ne izdržimo, s kim će banke raditi? Dugoročno gledano, imamo zajednički interes", rekla je Vidaković.

Na opasku da će banke ipak nastojati izvući što je više moguće i da su u poziciji da mogu zahtijevati više, odgovorila je da nije baš toliko sigurna da je omjer snaga takav.

Na pitanje je li konačni cilj okupljanja u udrugu dobavljača preuzimanje Konzuma, odgovorila je da je "to korak koji je pred nama". "U svakom slučaju, ako me pitate hoće li pojedine kompanije odnosno dobavljači ući u equity - da", istaknula je.

To je, dodala je, prva faza, a u vezi druge, nakon što stvarni vlasnici i "stvarni equity" budu odlučivali o restrukturiranju, rekla je da postoji interes među članicama udruge za ulazak i u tu fazu.

Na pitanje u kojemu bi udjelu bilo realno preuzimanje Konzuma, rekla je da se na to pitanje danas ne može odgovoriti jer tek treba vidjeti kako će biti strukturiran dug nakon zaključene nagodbe.

Vidaković je zahvalila Vladi i Saboru koji su, kao je rekla, prepoznali potencijalne štete i donijeli zakon o izvanrednoj upravi te dodala da će poteškoća biti još, ali da danas sve skupa puno bolje izgleda nego u ožujku.

U vezi mogućnosti da Udruga dobavljača formira kompaniju koja bi služila za preuzimanje Konzuma i drugih kompanija, rekla je da o tome odlučuju članovi i skupština, ali da je interes velik i da su sve opcije na stolu.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje