Hrvatska poljoprivredna komora

Na CroAgru svečano obilježeno 10 godina HPK

Agrovijesti
Fotografija: HPK
Hrvatska poljoprivredna komora održala je danas, 5. prosinca 2019. u okviru sajma CROAGRO svečanost povodom 10 godina rada središnje institucije koja okuplja sve hrvatske poljoprivrednike. Svečanosti su prisustvovali vodeći predstavnici institucija, udruga i poslovnih partnera HPK.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović predstavio je rad HPK u razdoblju od 2009. godine kada je Hrvatski sabor donio Zakon o osnivanju HPK. „Kroz deset godina HPK učinila je jako puno za hrvatsku poljoprivredu, a posebno smo ponosni na činjenicu da smo u HPK okupili vodeća poljoprivredna udruženja koja predstavljaju najdominatniji dio RH poljoprivrede“, rekao je Jakopović. Zahvalio je svim svojim prethodnicima te podsjetio kako je HPK u deset godina doživjela nekoliko organizacijskih promjena koje su u jednom razdoblju čak i prijetile da se komora i ukine.

Obilježavanje 10 godina HPK

„Ponosni smo što smo u ovih deset godina pozicionirali stavove hrvatskih poljoprivrednike na europskoj razini te omogućili sudjelovanje u procesima kreiranja nove Zajedničke poljoprivredne politike kroz krovno udruženje europskih farmera Copa-Cogeca, koje zastupa interese svih poljoprivrednika Europske unije. Na nacionalnoj razini, svakodnevno se sastajemo prema sektorima kako bi naši proizvođači što više bili uključeni u kreiranje svojih poljoprivrednih politika. Smatramo kako je ovih deset godina samo početak važnog razdoblja u poljoprivrednom sektoru osobito u udruživanju za donošenje zdravih političkih odluka. Pred nama je burno razdoblje za europsku poljoprivredu i nadamo se i borimo da se razina proračuna za poljoprivredu ne smanjuje. Također i da se nove mjere ozelenjivanja dodatno simuliraju, te da proizvodi trećih zemalja zadovoljavaju jednako rigorozne standarde kao naši", istaknuo je Jakopović. .

HPK u budućnosti želi institucionalno ojačati, povezati sva udruženja i udruge da kroz Komoru artikuliraju interese svih poljoprivrednika. Cilj je okrenuti se povećanju produktivnosti proizvodnje, udruživati se radi bolje pregovaračke pozicije prema otkupljivačima i trgovcima, te uvoditi nove digitalne tehnologije u proizvodnji. Isto tako smatraju kako je važno stalno se educirati i podizati razinu znanja u poljoprivredi, te voditi brigu o klimatskim promjenama, ali boriti se za opstanak i razvoj ruralnih prostora Hrvatske.

U pozdravnom govoru državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak najavio je da će uskoro biti završen registar OPG-a što će otvoriti prostor za provođenje Zakona o HPK, odnosno definiranju novog načina financiranja kako je to i propisao Zakon.

Potpredsjednik HGK Dragan Kovačević kazao je kako HPK i HGK zajedno moraju djelovati kako bi se stvorila što bolja pregovaračka pozicija vezano za novi ZPP. "Iako je posljednjih godina puno napravljeno u poljoprivredi, ne možemo biti zadovoljni jer nam je produktivnost na 50 posto prosjeka EU, dok nam je deficit u razmjeni poljoprivrede u osam mjeseci ove godine povećan za novih 13%", rekao je Kovačević. Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu Zoran Grgić rekao je kako je prvih dvadeset godina najteže. Potrebno je vrijeme da ljudi ozbiljno prihvate instituciju, a HPK se već dokazala ako ozbiljna institucija.

Tijekom svečanosti gostima su se obratili i dosadašnji predsjednici HPK Darko Grivičić, Frane Ivković i Mato Brlošić. Njima su uručene posebne plakete za doprinos razvoju i rastu Hrvatske poljoprivredne komore.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje