Znanost

Na Danu otvorenih vrata Šumarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i o biljnim forenzičaima

Agrovijesti
Šumarski fakultet Fotografija: Davor Puklavec/PIXSELL
Posjetitelji će najprije moći saznati jesu li dovoljno jaki da bi bili šumari", a potom će ih stručnjaci s fakulteta provesti kroz čudesan svijet drva gdje će naučiti što je to drvo, kako prepoznati i razlikovati vrste drva. Moći će provjeriti i svoje znanje u prepoznavanju bilja i izradi herbarija, a zavirit će i u mikrosvijet biljaka te naučiti kako izvaditi DNA iz banane, očitati barkod u drvu ili odrediti njegov kemijski sastav.

 Jedan on najstarijih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - Šumarski fakultet - otvorit će u petak svoja vrata zainteresiranim posjetiteljima koji će moći dobiti odgovore na niz zanimljivih pitanja, među ostalima, kako se čita barkod drva, što rade biljni forenzičari i zašto su potkornjaci opasni. 

Dekan Šumarskoga fakulteta prof. dr. Tibor Pentek posebice je pozvao sve maturante, učenike srednjih škola, ali i njihove roditelje, prijatelje i sve koje zanima kako izgleda život studenata toga fakulteta da im se pridruže u petak na Danu otvorenih vrata i uvjere se iz prve ruke zašto je toliko posebno studirati na Šumarskome fakultetu, istaknuto je u priopćenju-pozivu na događanje koje će u petak u cjelodnevnome programu od 10 do 17 sati na nekoliko fakultetskih lokacija posjetiteljima pružiti iscrpne informacije o tome fakultetu.   

Studentima Šumarskoga fakulteta su, nakon završetka studija, vrata širom otvorena u nemjerljivo važan svijet upravljanja šumama i njihove zaštite, ali i u izazovno područje proizvodnje i rada s drvetom kao jednim od najposebnijih prirodnih materijala, poručio je dekan Pentek.

Što rade biljni forenzičari, kako se vadi DNA iz biljaka, kakve priče mogu ispripovijediti godovi...

Neka od pitanja na koja će zainteresirani moći dobiti odgovore su - što i kako rade biljni forenzičari, kako se vadi DNA iz biljaka, kakve sve priče mogu ispripovijediti godovi drveta te kako precizno odrediti visinu stabla.

Kako je navedeno, "posjetitelji će najprije moći saznati jesu li dovoljno jaki da bi bili šumari", a potom će ih stručnjaci s fakulteta provesti kroz čudesan svijet drva gdje će naučiti što je to drvo, kako prepoznati i razlikovati vrste drva. Moći će provjeriti i svoje znanje u prepoznavanju bilja i izradi herbarija, a zavirit će i u mikrosvijet biljaka te naučiti kako izvaditi DNA iz banane, očitati barkod u drvu ili odrediti njegov kemijski sastav.

Doznat će i - kako i zašto drvo upija vodu i druge tekućine, koje je drvo najmanje a koje najviše gusto, te zašto je uopće važna elastičnost drveta, otkrit će i tajnu prepoznavanja bolesnih stabala iz zraka, naučiti čime se to bave fitopatolozi, a kroz obilazak Dendrološke zbirke i učionice saznat će više o listovima, plodovima i izbojcima.

Fitocenološka zbirka pokazat će im pak kolika je zapravo bioraznolikost naših šuma, u Ekološko-pedološkome laboratoriju analizirat će tlo, a saznat će i kako se pravilno čuva šumsko sjeme.

A da ne bi sve ostalo na biljkama, istaknuto je kako će stručnjaci s fakulteta posjetitelje upoznati s potkornjacima i njihovim utjecajem na šume, predstavit će im lovačku zbirku i praktikum te ih provesti kroz entomološku zbirku i laboratorij gdje ih čekaju brojni primjerci zanimljivih i korisnih kukaca. Tu je i obilazak laboratorija za zoologiju u šumarstvu gdje će posjetitelji naučiti više o glodavcima i krpeljima, kao i zanimljivo predavanje o zoonozama, odnosno bolestima koje se prenose sa životinja na ljude i obrnuto.

Budući studenti drvne tehnologije uživat će u zanimljivim demonstracijama, radionicama i predavanjima koja će im približiti magičan svijet drva i drvnotehnoloških procesa. Tako će moći naučiti više o alatima i strojevima koji se koriste u obradi drva, prisustvovati letu bespilotne letjelice, otkriti mogućnosti CNC tehnologije te saznati kako izgleda nastava u CAD CAM Roomu gdje će se posvetiti 3D modeliranju i 3D ispisu.

Otkrit će i koliko su kreativni u osmišljavanju različitih drvenih proizvoda te kako izgledaju moderni proizvodni procesi koji obuhvaćaju nekoliko koraka, od idejnog rješenja do konačnog proizvoda.

Kroz obilazak Laboratorija za energetska mjerenja saznat će više o kvaliteti briketa i peleta, a naučit će i više o važnosti i kakvoći šumske biomase za energiju.

Stručnjaci fakulteta objasnit će im i važnost različitih kompozitnih materijala i drvnih ploča, a pružit će im odgovor i na jedno od vječnih pitanja - zašto potpetice ostavljaju tragove na drvenom podu.

Ulaz na Dan otvorenih vrata Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u potpunosti je besplatan, a posjetiteljima će na raspolaganju biti profesori, djelatnici i studenti fakulteta koji će im rado odgovarati na sva pitanja i predstaviti brojne aktivnosti koje ih očekuju tijekom studija.

Jedna od tih posebnosti je vrlo česta terenska nastava zahvaljujući kojoj studenti obiđu gotovo sve krajeve Hrvatske, među kojima su i zaštićena područja poput nacionalnih parkova, parkova prirode i drugih, ali i drvno-tehnološki pogoni i tvrtke koje se bave izradom namještaja, kad je riječ o studiju Drvne tehnologije.

Uz to, terenske se nastave često održavaju u drugim zemljama, primjerice u Češkoj, Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji i Sloveniji. Šumarski fakultet samo u Zagrebu raspolaže s oko 24.000 četvornih metara prostora, a dodatni se prostori nalaze i na pet fakultetskih nastavno-pokusnih šumskih objekata u Zagrebu, Zalesini, Lipovljanima, Velikoj i na Rabu, u okviru kojih fakultet gospodari s oko 3500 hektara šuma namijenjenih prvenstveno nastavnom i znanstvenoistraživačkom radu. U sastavu nastavno-pokusnih šumskih objekata nalaze se i dva lovišta površine gotovo deset tisuća hektara.

Na fakultetu se provode tri preddiplomska sveučilišna i jedan preddiplomski stručni studij, četiri diplomska studija, jedan poslijediplomski doktorski te veliki broj poslijediplomskih specijalističkih studija. Fakultet trenutačno zapošljava više od 200 djelatnika, a na svim studijima studira oko 800 studenata na dvama odsjecima - Šumarskom i Drvno-tehnološkom. Fakultet obuhvaća šest zavoda na Šumarskome, te pet zavoda na Drvno-tehnološkom odsjeku, ima i 21 laboratorij od kojih su dva akreditirana, kao i šumski vrt, arboretum i rasadnik ukupne površine sedam hektara.

Do danas je Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu završilo više od sedam i pol tisuća diplomiranih inženjera, odnosno magistara inženjera šumarstva i magistara inženjera drvne tehnologije, obranjeno je oko 400 magistarskih i specijalističkih radova i oko 250 doktorskih radova.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje