Manifestacija za vikend

Na Gradskoj farmi u Splitu sirari, medari, poljički soparnik

Agrovijesti
Gradska farma Fotografija: Igor Kralj/PIXSELL
Na Gradsku farmu dolazi i agroturizam Baćulov dvor smješten u Dragi, jednom od zaselaka Primoštena Burnjeg koji turistima nudi mir u seoskom ambijentu, odmor i ekološki zdravu hranu.

Manifestacija Gradska farma (City Farm) održat će se ove subote u Splitu u Kaštelanskoj ulici i trajat će od 9 do 18 sati. Riječ je o prodajno – izložbena manifestacija koju organizira Hrvatska poljoprivredna agencija u sklopu provedbe EU projekta GrassCroatia, Razvoj ruralnih područja i poljoprivrede za uspješno društvo.

Kako kažu iz HPA provedbom ovog projekta namjeravaju podići svijest stanovništva o ciljevima Zajedničke poljoprivredne politike EU, njezinu značaju za održivost i razvoj ruralnih područja, poljoprivrednih gospodarstava i sigurnosti hrane.

Tvrde kako su domaći uzgajivači i proizvođači su nositelji jedne od najvažnijih uloga za podizanje svijesti stanovništva o važnosti i nužnosti održivog razvoja naših ruralnih krajeva, jer se zahvaljujući njima već stoljećima održala tradicija i baština načina proizvodnje i uzgoja domaćih životinja.

Uz brojne sirare i medare u Splitu će se predstaviti i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Marija i Božice Kuzmanić, inače iz Supetra na otoku Braču. Gospodarstvo se pored maslinarstva i 2.500 stabala maslina bavi i proizvodnjom ovčjeg mlijeka. Uzgajaju 130 ovaca na prirodnim pašnjacima otoka Brača te cjelokupnu proizvodnju mlijeka prerađuju u brački sir i skutu u vlastitoj sirani.

Na gospodarstvu se proizvede se oko 6.500 litara ovčjeg mlijeka, a tijekom godine proizvedu oko 1.000 kg zrelog bračkog sira. Brački sir je tvrdi punomasni ovčji sir koji na gospodarstvu u kontroliranim uvjetima zrije oko četiri mjeseca te u konačnici postiže svoj pikantan okus i zrnatu teksturu karakterističnu za tvrde ovčje sireve. Tijekom proizvodnje bračkog sira zaostaju velike količine sirutke od koje gospodarstvo proizvodi bračku skutu. Gospodarstvo tijekom laktacije proizvede oko 350 kg skute.

Osim sirara i medara, te tradicionalnog poljičkog soparnika na Gradsku farmu dolazi i agroturizam Baćulov dvor smješten u Dragi, jednom od zaselaka Primoštena Burnjeg. Baćulov dvor turistima nudi mir u seoskom ambijentu, odmor i ekološki zdravu hranu.

Sam Dvor je poprilično dobro očuvano imanje iz 16. stoljeća, a skup je jednostavnih kamenih kućica koje čine zaokruženu stambenogospodarsku cjelinu – od kužine s kominom, konobe do mlina i staje. Mjesto je to na kojem će vam domaćini odjeveni u tradicionalne primoštenske nošnje, poslužiti domaće fritule, razne vrste domaćih rakija, vina ili sokova. Uz šetnju vinogradima, maslinicima i kamenim uličicama oko imanja i osjetit ćete dašak prošlosti tog kraja, a na Gradskoj farmi imat ćet priliku kušati njihove proizvode.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje