UPRAVLJANJE ZNANJEM U POLJOPRIVREDI

Na hranu se u Hrvatskoj po kućanstvu u prosjeku na dan troši 21,4 kune

Agrovijesti
UPRAVLJANJE ZNANJEM U POLJOPRIVREDI Fotografija: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Kad bi se samo jedan posto tog iznosa usmjerio prema lokalnoj ekonomiji, bilo bi to 20 milijuna eura, odnosno 150 milijuna kuna potpore lokalnoj proizvodnji, rekao je župan Matija Posavec

U Donjem Kraljevcu je prije 158 godina rođen dr. Rudolf Steiner, utemeljitelj antropozofije i biodinamičke poljoprivrede kojoj se okreće sve veći broj OPG-ova. U Donjem Kraljevcu već godinama djeluje i Centar dr. Rudolfa Steinera koji organizira predavanja, seminare i radionice.

Održana konferencija

Biodinamička poljoprivreda jedan je od pravaca u kojem bi trebala ići poljoprivreda u Međimurskoj županiji i šire, rečeno je na poljoprivrednoj konferenciji "Upravljanje znanjem u poljoprivredi" u Čakovcu, koju je organizirala Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA. – Na hranu se u Hrvatskoj po kućanstvu u prosjeku na dan troši 21 kuna i 40 lipa, što na godišnjoj razini iznosi 4,3 milijarde eura. Od toga dvije milijarde eura ide na uvezenu hranu. Kad bi se samo jedan posto tog iznosa usmjerio prema lokalnoj ekonomiji, bilo bi to 20 milijuna eura, odnosno 150 milijuna kuna potpore lokalnoj proizvodnji – rekao je župan Matija Posavec.

Na županijskoj razini nastoji se pomoći ne samo institucionalnom podrškom, već i nastojanjima u pravcu promjene svijesti, dodao je. U Međimurju su lokalni OPG-ovi povezani s ponuditeljima turističkih usluga, a domaće proizvode na ostalim hrvatskim tržištima nudi dvadesetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava okupljenih u kratkom opskrbnom lancu "Najbolje iz Međimurja".

– Povezivanje s drugim županijama najbolji je način jačanja naše poljoprivredne proizvodnje – rekao je Posavec i istaknuo da biodinamička proizvodnja u Međimurju snažno raste, a uskoro bi, prvenstveno zahvaljujući radu Centra dr. Rudolfa Steinera, mogli postati i nacionalni centar za biodinamičku proizvodnju. Ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Sandra Polanec Marinović rekla je da žele predstaviti ideje koje ne moraju iziskivati velika financijska sredstva. – I primjenom jeftinijih rješenja može se unaprijediti proizvodnja i distribucija – rekla je.

Povezivanje poduzetnika

Na području Međimurske županije radi oko 4700 poljoprivrednih gospodarstava koja obrađuju oko 30.250 hektara poljoprivrednih površina. Najveći dio njih, čak 2800, raspolaže s manje od tri hektara, a onih s tri do 20 hektara je oko 1600. Uzgaja se oko 9000 goveda, 60.000 svinja, 3000 koza i 800 ovaca. Konja je svega stotinjak. Uz 4700 obiteljskih gospodarstava registrirano je šezdesetak obrta i sedamdesetak tvrtki. Broj zadruga može se prebrojati na prste, a upravo je povezivanje poljoprivrednika važno zbog postizanja boljih otkupnih cijena u pregovorima s trgovačkim lancima i izbjegavanja posrednika u prodaji.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje