ZAŠTITA DIVLJIH ŽIVOTINJA

Na Javi snimljena "najružnija svinja na svijetu"

Agrovijesti
Svinje Fotografija:
I dok te dlakave zvijeri lica prekrivenog bradavicama možda nisu najfotogeničniji stanovnici Jave, dr. Rode-Margono ističe njihovu važnu ulogu u ekologiji tamošnjih šuma, jer ruju po tlu i šire sjemenje.

Znanstvenici su prvi put u divljini snimili jednu od najrjeđih i najružnijih vrsta svinja, prenosi u subotu BBC. Javanska bradavičasta svinja toliko je izložena krivolovu i gubitku staništa da su je znanstvenci već počeli smatrati izumrlom.

Kamere su sada dokazale da manje skupine tih životinja žive u sve rascjepkanijim šumama na Javi. Istraživanje je vodila dr. Johanna Rode-Margono iz zoološkog vrta u Chesteru u Engleskoj, koja kaže da su ona i kolege "oduševljeni" spoznajom da su svinje još uvijek tu. Posljednje istraživanje na tome je području provedeno 2004. i otkrilo je "ozbiljan pad" populacije bradavičastih svinja.

"Bojali smo se da su sve ili većina već izumrle", rekla je Rode-Margono.

I dok te dlakave zvijeri lica prekrivenog bradavicama možda nisu najfotogeničniji stanovnici Jave, dr. Rode-Margono ističe njihovu važnu ulogu u ekologiji tamošnjih šuma, jer ruju po tlu i šire sjemenje. Jedan centar za zaštitu divljih životinja na Javi počeo je bradavičaste svinje uzgajati u zatočeništvu, a stručnjaci se nadaju da će pronaći dijelove šume u koje će ih moći pustiti.

"Za mene one nisu ružne, one su predivne", rekla je dr. Rode-Margono.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje