Kačarevo, svjetsko središte slanine

Na najvećoj Slaninijadi na svijetu izlažu proizvođači slanine iz 74 zemlje

Agrovijesti
Slanina/špek Fotografija: Morana Begač
Na ovoj gastronomskoj manifestaciji slaninu izlažu proizvođači iz svih krajeva svijeta. Među njima proizvođači iz Kine, Francuske, Njemačke, Amerike, Portugala, Rumunjske i svih zemalja regije.

U selu Kačarevo od 14 do 18. veljače održava se tradicionalna manifestacija Slaninijada.

Ova manifestacija je, kako objašnjavaju organizatori na službenoj web stranici jedinstvena je po svom sadržaju. Održava se od 1987. godine i utemeljena je na promociji proizvoda od mesa koji reprezentiraju tradicionalne gastronomske običaje i kuhinju stanovništva Južnog Banata.

Slaninijada ima status svjetske gastronomske manifestacije zato što u njoj svoju slaninu izlažu proizvođači iz svih krajeva svijeta. Tako posjetitelji mogu probati slaninu iz Kine, Francuske, Njemačke, Amerike, Portugala, Rumunjske, kao i iz svih zemalja regije. Predstavnici iz 74 zemlje dolazili su u ovo malo vojvođansko selo ne bi li ukrstili slanine na najvećoj manifestaciji posvećenoj ovom specijalitetu.

Svjetska slaninijada je nastala 1987.godine u seoskoj kavani. Stalno društvo, uz obaveznu čašicu, započelo je raspravu o svinjokolju, pripremi raznih specijaliteta, sušenju  i pravljenju dobre slanine. Svako od njih je tvrdio da pravi najbolju, najukusniju i najdeblju slaninu. Rasprava je otišla daleko, dok se neko od njih nije dosjetio i na licu mjesta organizirao takmičenje sa degustacijom kako bi se pokazalo ko je najbolji slaninar u selu.

Tako je održana prva Slaninijada uz proglašenje pobjednika, čestitanja i zdravice. Dosjetili su se da u Banatu, Vojvodini, Srbiji, Jugoslaviji i svijetu ima još ljudi sličnih njima koji bi da se nadmeču i odmjere svoje znanje u pravljenju slanine. 

Već 31. godinu za redom Kačarevo ima veliku čast da ugosti sve ljubitelje druženja i slanine u regiji. 

Svake godine, na preko 3000 m2 zatvorenog i otvorenog prostora postavlja se stotine štandova i izlažu se stotine tona slanine. Ovaj najveći sajam slanine na svijetu, koji se temelji na poštovanju, njegovanju i očuvanju tradicije ugosti preko 100.000 posjetitelja. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje