Nove tehnologije

Na Novom Zelandu roboti zamjenili mesare, rasjecaju 600 životinja na sat

Agrovijesti
Scott Technology - rasjecanje mesa robotima Fotografija: scott.co.nz
Mnoge svjetske kompanije počele su kroristiti robote u industriji mese, da sve manje koriste radnu snagu. Sve je automatizirano, a cijeli proces nadgleda samo jedan čovjek. Tako je tvrtka JBS investirala čak 41 milijuna dolara u ovu novu i naprednu tehnologiju

U jednoj od prostorija tvornice Scott Technology sa Novog Zelanda radi proizvodna linija od desetak robota koja skida meso sa 600 životinjskih tijela u sat vremena. Automatizirane ruke stežu dijelove sirove janjetine, dok druge upravljaju sjekirama i malim noževima i sijeku meso. A za nadgledanje čitavog procesa potreban je samo jedan čovjek, piše Business Insider.

Ova robotička kompanija sa Novog Zelanda razvija potpuno automatizirane robote za obradu mesa koji isijecaju različite dijelove janjetine, svinjetine i junetine. Mnoge kompanije za prerađivanje i distribuciju mesa misle da će korištenje ove tehnologije (umjesto ljudske radne snage) značajno unaprijediti cijeli proces obrade mesa.

Najveća svjetska tvrtka za proizvodnju mesa JBS već je investirala u ovu tehnologiju i prošle godine su kupili udio u Scott Technology u vrijednosti od 41 milijuna dolara.

"Ove dvije kompanije zajedno rade na razvoju robota za obradu junetine i svinjetine za američko tržište", rekao je Chris Hopkins, direktor firme Scott Technology.

"Mnoge tvornice za preradu mesa koriste automatizirane strojeve, ali naši sustavi su posebni jer koriste umjetnu inteligenciju. Za razliku od većine strojeva, koje koriste unaprijed programirane poteze za rasijecanje mesa, naši roboti skeniraju i sagledavaju oblik svakog komada mesa posebno, te ga sukladno tome na specifičan način i režu. Algoritmi u našoj tehnologiji koriste sustav dubokog učenja, što znači da sami roboti vremenom postaju pametniji kako se susreću sa novim komadima mesa", objasnio je Hopkins.

I dok su mnoge tvornice za preradu mesa u svijetu već počele koristiti ove robote, američke tvornice se i dalje naveliko oslanjaju na ljudsku radnu snagu. JBS će uskoro testirati ove strojeve u nekoliko svojih tvornica janjetine, iako su odbili da komentiraju bilo kakve detalje o tome.

Zamjena ljudske radne snage ovom tehnologijom može unaprijediti proizvodne sustave u mesnoj industriji, a dvije tvornice u Australiji i Novom Zelandu koje je koriste obrade oko milijun životinja godišnje. Roboti također eliminiraju i troškove ljudskih grešaka, pa tako tvornice imaju manje odbačenog mesa, točnije sortiranje i mjerenje, kao i manje povreda (prema ovogodišnjem izvještaju Ured za odgovornost američke Vlade radnici koji direktno rade sa mesom češće se povređuju od svih radnika u drugim sektorima prerađivačke industrije).

Ono što jedino za sada predstavlja veliki problem za ovu tehnologiju je obrada kravljeg mesa. Krave su ovim robotima teške za obradu jer su velike i zahtijevaju više "teških strojeva", a također imaju i više grupa mišića pa robotima može biti malo teže da ih sve razlikuju.

Naravno, Scott Technology rade na preciznijim robotima za obradu junetine, a tri tipa ovih robota je već predstavljeno prošle godine iako još uvijek nisu spremni za masovni internacionalni izvoz.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje