Započeo Poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Na Novosadskom sajmu 1.500 izlagača iz 30 zemalja

Agrovijesti
Novosadski sajam Fotografija: Večernje novosti/Agrobiz
Ove godine zemlja partner sajma je Francuska, a očekuje se sudjelovanje kompanija iz Indije, Italije, Austrije, Češke, Njemačke i brojnih drugih. Predstavit će se 1.500 izlagača iz 30 zemalja. Bit će predstavljeni proizvodi i usluge iz ukupno 60 zemalja

Međunarodni poljoprivredni sajam, 85. po redu, počeo je danas i trajat će do 21. svibnja u Novom Sadu. Ove godine zemlja partner sajma je Francuska, a očekuje se sudjelovanje kompanija iz Indije, Italije, Austrije, Češke, Njemačke i brojnih drugih. Predstavit će se 1.500 izlagača iz 30 zemalja. Bit će predstavljeni proizvodi i usluge iz ukupno 60 zemalja

Ovogdišnju sajamsku priredbu otvorio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović, zahvaljujući se Vladi Francuske na podršci ovogodišnjem poljoprivrednom sajmu, navodeći kako je ta zemlja “najveća poljoprivredna sila na prostoru Europe”.

Nedimović je sa ministrom klimatskih promjena i životne sredine UAE Tiniem El Zubeidiem potpisao Memorandum o suradnji u sektoru poljoprivrede između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. On je naglasio da je sporazumom reguliran sektor sigurnosti  hrane. Prema njegovim riječima, taj sektor je važna za izvoz srpskih proizvoda na tržište UAE. Kako je naglasio, sporazum definira i investicije koje se u poljoprivredi već događaju, ali i one koje će se tek dešavati.

“Bitno je reći da je riječ o tržištu koje je platežno sposobno i koje ima potražnju za kvalitetnom robom, a prema riječima mog kolege, mi to imamo”, istaknuo je Nedimović koji je najavio i nove investicije UAE u prerađivačkoj industriji.

Zubeidi je najavio da će u Srbiji biti otvoren Halal centar, za čije otvaranje su nužni veterinarski certifikati koji se očekuju i dodao da će Srbija ubuduće surađivati u segmentu  zdravstvene zaštite životinja. Nedimović je na to rekao da će certifikati biti završeni do rujna, te da će srpsko i tržište UAE slobodno trgovati prehrambenim proizvodima.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje