Kontrola potpora

Na oranicama trava, a na pašnjacima manje grla od prijavljenih

Agrovijesti
Poticaji Fotografija: Thinkstock
Ministarstvo poljoprivrede kontrole u pravilu provodi prije isplate potpora tijekom vegetacijske sezone, a ako se ne poštuju obveze, korisniku se umanjuje traženi iznos potpore

Zemlja zarasla u korov umjesto oranica ili farme s manje stoke od prijavljene, samo su neki od razloga zbog kojih su u prošloj godini ratari ostali bez potpora za oko 2000 hektara, a stočari za oko 3000 grla stoke. Hrvatska je, naime, u 2018. poljoprivrednicima isplatila oko 2,8 milijardi kuna potpora, od kojih 2 milijarde iz europskog i 800 milijuna iz državnog proračuna.

Novac se (ne) daje olako 

Novac se, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede, ne smije dijeliti olako pa je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvo i ruralni razvoj (APPRRR) dužna na terenu prekontrolirati najmanje 5% OPG-ova koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu u istoj kalendarskoj godini.

U kontrolama, koje se u pravilu provode prije isplate potpora tijekom vegetacijske sezone, u vrijeme kad se većina obveza može provjeriti (u iznimnim slučajevima i naknadno), pokazalo se kako je od 8121 poljoprivrednog gospodarstva (PG), koja su zatražila potporu za ukupno 99.612 hektara osnovnog plaćanja, za potporu bilo prihvatljivo 97.827 ha, a za 1785 hektara nije isplaćena potpora.

Kada je pak riječ o stočarstvu, kontrolirano je 1230 poljoprivrednih gospodarstava koja su zatražila potporu za ukupno 33.533 grla stoke. 

- Kontrola na terenu utvrdila je da je od ukupno prijavljenih 30.698 grla stoke neprihvatljivim za potpore utvrđeno 2835 grla - kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Tvrde kako korisnik izravnih plaćanja mora ispunjavati uvjete za svaku pojedinačnu mjeru koju je prijavio na svim površinama poljoprivrednog zemljišta za koje traži potporu.

No pokazalo se kako neki poljoprivrednici nisu na svojim oranicama proveli ni minimalne aktivnosti kako bi bile u funkciji, dok neki stočari prijavljuju više grla nego imaju u stvarnosti, nepropisno ih označavaju, ne posjeduju putni list za svoja goveda ili ne vode propisane registre na gospodarstvu.  - Ne poštuju li se pojedine obveze, korisniku se umanjuje traženi iznos potpore - kažu u ministarstvu, a moguće je i da "prevaranti" iduće dvije godine ostanu potpuno bez potpora. 
 

'Zavaljali' tisuće hektara

Ipak, "vara" se manje, pokazuju podaci APPRRR-a. U kontroli na terenu (temeljem Jedinstvenih zahtjeva za 2016.), u drugoj polovici 2016. i početkom 2017., utvrđeno je kako je od ukupno 15.919 ha pašnjaka, krških pašnjaka i livada, koje je prijavilo 4838 PG-a, 627 ha bilo neprihvatljivo za potporu.

U izvanrednim kontrolama 118 gospodarstava u 17 županija s ukupno 22.278 ha, još 6038 ha ostalo je bez potpore, a slično i nakon kontrola u drugoj polovici 2017. i početkom prošle godine, koje se odnose na 2017. Od prekontrolirana 5824 PG-ova s 41.467 hektara pašnjaka i livada, za 5547 ha nisu ostvarene potpore, a u izvanrednim kontrolama još 10.791 ha na ime 42 PG-ova "palo" je još 7774 ha. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje