Dani karijera na Agronomskom fakultetu

Na posao čeka 629 agronoma, a godina studiranja državu košta 8400 kuna

Agrovijesti
Dani karijera na Agronomskom fakultetu Fotografija: Davor Puklavec/PIXSELL Pogledajte galeriju
Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje krajem travnja 2017. godine zabilježeno je 629 nezaposlenih agronoma

Agronomski fakultet u Zagrebu treću godinu za redom organizira Dane karijera s ciljem uspostavljanja bolje usluge savjetovanja u karijeri te povezivanja akademskog i poslovnog sektora. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje krajem travnja 2017. godine zabilježeno je 629 nezaposlenih agronoma, a obzirom da Agronomski fakultet svake godine upisuje preko 400 brucoša kroz 9 preddiplomskih studija ta brojka pokazuje kako se posao u struci može naći i kako je agronomija traženo zanimanje, kaže dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić. Statistike govore kako agronomi posao najlakše pronalaze u biljnoj i stočarskoj proizvodnji, lovstvu i uslužnim djelatnostima. Velik broj agronoma zapošljava se i u obrazovnom sektoru i proizvodnji prehrambenih proizvoda, no sve je veći broj studenata koji posao pronalaze na vlastitom OPG-u, dodaje Grgić.

Dani karijera na Agronomskom fakultetu
Interes za studiranje na Agronomskom fakultetu je iz godine u godinu sve veći i upisne kvote budu popunjene već u ljetnom upisnom roku. Zanimljivo je za istaknuti kako su stručnjaci iz područja hortikulture sve traženiji na tržištu rada te je iz tog razloga fakultet povećao upisne kvote za taj studij.

Posljednjih godina studente na fakultetu prate i jake agrobiznis kompanije, koje već na 2 ili trećoj godini u suradnji sa fakultetom provode motivacijska testiranja, biraju najbolje studente te se oni ciljano educiraju za rad u nekoj kompaniji. Prema procjenama godina studiranja državu po jednom studentu košta oko 8400 kuna, od čega fakultet iz proračuna dobiva oko 5600 kuna, dok ostalo zarađuje na tržištu. U Njemačkoj primjerice za studij agronoma za 5 godina se izdvaja oko 60.000 eura. Sve više smo usmjereni na tržište i na programe koji bi privukle strane studente, a samo ih je prošle godine bilo upisano 17, kaže Grgić.

Studentima je predavanje održao i njihov kolega, sada upravitelj zadruge Plodovi Moslavine Vjekoslav Budanec koji im je rekao da je nakon karijere u realnom sektoru odlučio osnovati zadrugu. Krenuli smo sa 17 zadrugara, a danas nas je već 26 i postali smo dobavljač većih količina povrća, posebice krastavaca za Podravku, kazao je Budanec.

Dani karijera na Agronomskom fakultetu
Prema podacima HZZ krajem travnja u evidenciji je bilo registrirano ukupno 15.327 nezaposlenih osoba iz agronomske struke. Najveći broj nezaposlenih je nekvalificiranih radnika i to njih 8.922, zatim srednje stručne spreme – 3.784, visoke stručne spreme 1.337, polukvalificiranih radnika 825, te 454 osobe s višom stručnom spremom, ali i 3 magistra i 2 doktora znanosti.

 

 

 

 

Dan očaranosti biljkama 2017.

Dani karijera na Agronomskom fakultetu
 Uz Dane karijera, na Agronomskog fakultetu se održava i Dan očaranosti biljkama, na kojem se studnetima, učenicama srednjih škola i građanima održavaju predavanja o radovima u vrtu, uzgoju cvijeća, urbanim vrtovima, voćarstvu i slično..

 

 

 

 

 

Brojke:

Dani karijera na Agronomskom fakultetu

15.327 nezaposlenih osoba iz agronomske struke

8292 broj nezaposlenih nekvalificiranih radnika

3 magistra bez posla

2 doktora znanosti bez posla

629 nezaposlena agronoma sa završenim fakultetom

3.390 od ukupnog broja nezaposlenih ih je u zanimanju radnika za jednostavne vrtlarske i hortikulturne radove

Prosječno trajanje nezaposlenosti se kreće od 35,6 mjeseci za osobe u zanimanju poljoprivredni inženjer savjetodavac do 0,6 mjeseci za istraživača agronoma

3.151 - najviše nezaposlenih osoba agronomske struke u Osječko-baranjskoj županiji

5.719 je u dobi od 50 godina i više

8400 kuna državu košta jedna godina studiranja za jednog studenta

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje