Pčelarski sajam u Gudovcu

Na sajamskom prostoru u Gudovcu okuplja se oko 130 izlagača iz Hrvatske i stranih zemalja

Agrovijesti
Međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu Fotografija: Agrobiz
U Gudovcu će se taj vikend okupiti veliki broj hrvatskih pčelara i ostalih gostiju, a osim meda za posjetitelje će se, kao i svake godine do sada, održati Izložba vina i vinogradarske opreme. Izložbeno-prodajna priroda ovoga sajma veliki je motiv dolaska pčelara u Gudovac kraj Bjelovara, a interes koji vlada među posjetiteljima kada je riječ o novim tehnologijama i inovacijama u pčelarstvu i ove će godine biti opravdan, tvrde iz Bjelovarskog sajma.

Sajamski prostor u Gudovcu domaćin je jubilarnom 15. Međunardonom pčelarskom sajmu koji će se održati ovaj vikend, 9. i 10. veljače, u organizaciji Bjelovarskog sajma, Hrvatskog pčelarskog saveza i Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije. Riječ je o sajmu koji je s vremenom postao jedan od najvećih sajmova te vrste u regiji, a ne treba sumnjati da će ponovno privući velik broj pčerala iz Hrvatske, ali i okolnih zemalja.

U Gudovcu će se taj vikend okupiti veliki broj hrvatskih pčelara i ostalih gostiju, a osim meda za posjetitelje će se, kao i svake godine do sada, održati Izložba vina i vinogradarske opreme. Izložbeno-prodajna priroda ovoga sajma veliki je motiv dolaska pčelara u Gudovac kraj Bjelovara, a interes koji vlada među posjetiteljima kada je riječ o novim tehnologijama i inovacijama u pčelarstvu i ove će godine biti opravdan, tvrde iz Bjelovarskog sajma.

-Pred nama je još jedna manifestacija Bjelovarskog sajma i to 15. Međunarodni pčelarski sajam koji okuplja brojne pčelare ne samo iz Hrvatske, već i stranih zemalja. Bjelovarsko-bilogorska županija među vodećim je županijama u Hrvatskoj po proizvodnji meda s godišnjom proizvodnjom oko 160 tona. Iimamo evidentiranih oko 380 pčelara s oko 40 tisuća pčelinjih zajednica. Naša Županija jedina je u Hrvatskoj vlasnik robne marke meda pod imenom „Slatka nit“, još od 2009 godine.

Naši pčelari proizvode kvalitetan med, jer uz robnu marku meda možemo se pohvaliti i činjenicom kako med bjelovarsko-bilogorskih pčelara na brojnim državnim, ali i županijskim ocjenjivanjima postiže rezultate u kategoriji iznimne kvalitete što je onda nagrađeno i brojnim i nagradama. Mi smo Županija s najviše potpora u poljoprivredi, njih čak 17, a dio potpora vežemo i uz pčelarstvo. Naime, kako bi se osiguralo provođenje dobre pčelarske prakse, odnosno dao temelj za daljnji održivi razvoj pčelarstva Bjelovarsko-bilogorska županija sufinancirala je svojim pčelarima opremanje objekata za doradu, preradu, pakiranje i skladištenje meda te nabavu medno šećernih pogača za prihranu pčela, a također, Županija financira i edukacije pčelara.

Naš sajam prilika je za promociju pčelinjih proizvoda, opreme za pčelarstvo, ali i mjesto edukacije brojnih pčelara. Meni ne preostaje ništa drugo nego da poželim uspješan još jedan Pčelarski sajam i da pozovem građane da posjete našu najslađu sajamsku manifestaciju i najveći pčelarski sajam u ovom dijelu Europe koji se ove godine održava 9. i 10. veljače na sajamskom prostoru u Gudovcu- ističe bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Edukacija prethodila sajmu

U standardan dio dvodnevnog sajma svakako spadaju i prezentacije rada strojeva i alata, a jednu od ključnih prepoznatljivosti Pčelarskog sajma svakako predstavlja edukativna komponenta koju organizatori ni ove godine nisu zanemarili. Osim proizvoda vezanih uz pčelarstvo i proizvodnju meda, na sajamskom prostoru predstavit će se i brojni drugi proizvodi poduzetnika, obrtnika i OPG-a, a bit će tu i raznolika ugostiteljska ponuda popraćena brojnim zabavnim sadržajem za posjetitelje.

Da su pčelari uvijek željni novih znanja, dokazao je veliki broj sudionika na edukaciji “Dobra pčelarska praksa – izazovi modernog pčelarenja” održanoj uoči Pčelarskog sajma. Organizator edukacije bio je Pčelarski savez Bjelovarsko-bilgorske županije u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Bjelovarsko-bilgorskom županijom i Hrvatskom pčelarskim savezom. Bila je to dobra prilika za 350 pčelara okupljenih u Pčelarski savez Bjelovarsko-bilogorske županije da na jednom mjestu doznaju aktualnosti koje se tiču pčelarske proizvodnje, od potpora, zaštite pčela od najopasnije bolesti varoe, do novog marketinškog iskoraka nazvanog “Med hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci ” koji je osmislilo te pčelarima ponudilo Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom.

Grijani prostor za sve izlagače

– Edukacije je bitna za pčelare, ali i za nas organizatore, s obzirom da je izvrsna prilika da se pčelari nađu na jednom mjestu. Budući da je riječ o jubilarnom sajmu, kao organizatori pripremili smo neke novine. Osim što smo uložili u uređenje izložbenih hala, uveli smo i grijanje tako da će sve izlagače i posjetitelje dočekati novih 1200 četvornih metara grijanog prostora. Uz edukacijski te izložbeno-prodajni dio na pčelarskom sajmu, po prvi puta organizirat ćemo ocjenjivanje uzoraka meda – kazao je Posavac.

Iako ovaj sajam nije najveći koji se organizira na sajamskom prostoru u Gudovcu, on je bitan kao i ostali jer okuplja oko 130 izlagača iz Hrvatske i stranih zemalja, a svake godine sajamskim prostorom prođe više tisuća posjetitelja. Pčelarski sajam održava se na pet tisuća četvornih metara grijanog prostora, što nije zanemarivo s obzirom na varljivu veljaču i vremenske prilike. Također, izlagačima i posjetiteljima omogućen je besplatan parking, a tu su i posebni popusti za grupne posjete.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje