Bjelovarski sajam

Na sajmu u Gudovcu 500-njak izlagača; potpisani ugovori za 60 milijuna kuna vrijedne investicije

Agrovijesti
Bjelovarski sajam Fotografija: Bjelovarski sajam
Na 25. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu u Gudovcu predstavlja se oko 500 izlagača iz 15-ak zemalja, a nakon otvorenja sajma u petak je potpisano i deset ugovora iz Programa ruralnog razvoja, vrijednih 60,16 milijuna kuna.

Najveću poljoprivrednu sajamsku manifestaciju u Hrvatskoj otvorio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je tom prigodom poručio da Vlada i on kao ministar prepoznaju poljoprivredu kao stratešku djelatnost u nacionalnom gospodarstvu. 

"Nizom mjera i zakonskih rješenja želimo okrenuti nova stranicu u hrvatskom agraru, osnažiti proizvodnja i učiniti je konkurentnom za utakmicu kako na zajedničkom europskom tržištu tako i kroz izvoz na treća tržišta", istaknuo je Tolušić. 

"Realizaciju Programa ruralnog razvoja ove smo godine stavili u petu brzinu. Potvrđujemo to i  danas. Nakon samo 50-ak dana od zatvaranja sedam natječaja za podmjere 4.1. i 4.2., za koje ukupna alokacija iznosi 900 milijuna kuna, prve ugovore potpisujemo upravo ovdje na Bjelovarskom sajmu", naglasio je. 

Naime, desetak korisnika je s predstavnicima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisalo ugovore za financiranje za operacije 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava te 4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima.

Ugovore ukupne vrijednosti 60,16 milijuna kuna, ravnateljica Agencije za plaćanja Matilda Copić potpisala je korisnicima. Riječ je o obrtu za proizvodnju i preradu gljiva i trgovinu Andričić, poljoprivrednim obrtima obrta Agro Puškarić i Dominik B., ugostiteljskim i poljoprivrednim obrtom Citadela, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Marin Bešlić i Antonio Strgar, te "Agropomper" Ivica Pomper i tvrtkama Croma-Varaždin, Žumberački sinovi i Dukat. 

Po potpisivanju ugovora, korisnici kreću s postupkom nabave, podnose drugi dio zahtjeva za potporu, nakon čega će onim prihvatljivima biti izdane odluke o dodjeli sredstava. 

Svi korisnici koji dobiju odluke o dodjeli sredstava mogu podnijeti zahtjev za predujam koji može iznositi 50 posto odobrene potpore, napominju iz Ministarstva u priopćenju. 

Zemlja partner na ovogodišnjem sajmu je Republika Mađarska i na otvorenju je bio i mađarski ministar poljoprivrede Sàndor Fazekas, kojega je hrvatski ministar ugostio na štandu Ministarstva poljoprivrede, uz doručak s proizvodima s hrvatskih farmi.

Iz Ministarstva, ujedno, podsjećaju da je prva međunarodna manifestacija "Doručak s hrvatskih farmi" održana u Budimpešti u svibnju ove godine, gdje su hrvatski proizvođači predstavili svoje prehrambene proizvode s oznakama kvalitete - meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med iz Lijepe naše, te brašno i kruh s hrvatskih polja.

Sajam u Gudovcu održava se do 10. rujna i organizatori očekuju oko 50 tisuća posjetitelja.

U okviru sajma održat će se i najveća specijalizirana stočarska priredba u zemlji - Državna stočarska izložba, na kojoj će više od 200 uzgajivača iz gotovo svih hrvatskih županija predstaviti oko 500 grla iz uzgoja goveda, ovaca, koza, svinja, konja, izvornih pasmina peradi i pčela.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje