Nova pravila

Na snagu stupila jednostavnija i učinkovitija pravila o ekološkim mjerama za poljoprivrednike

Agrovijesti
Organska hrana Fotografija: Thinkstock
Pravila o ozelenjavanju obvezuju poljoprivrednike na uzgajanje u skladu s tri glavne prakse koje se smatraju korisnima za okoliš, uključujući diverzifikaciju usjeva, održavanje te da najmanje 5% obradivih površina postanu tzv. "Ekološka fokusna područja" (EFA).

Nova pravila stupila su na snagu 3. srpnja, što će poljoprivrednicima EU-a olakšati ispunjavanje nekoliko obveza u okviru takozvanog "ozelenjavanja" kako bi dobili izravnu financijsku potporu. Nova pravila također imaju za cilj povećati ekološku učinkovitost poljoprivrede.

Pravila o ozelenjavanju obvezuju poljoprivrednike na uzgajanje u skladu s tri glavne prakse koje se smatraju korisnima za okoliš, uključujući diverzifikaciju usjeva, održavanje  te da najmanje 5% obradivih površina postanu tzv. "Ekološka fokusna područja" (EFA).

EFA-i su različiti u prirodi i variraju ovisno o državama na temelju nacionalnih prioriteta i odabira. Može uključivati ​​pustu zemlju, terenske margine, živice i drveće i međuspremnike ili područja zasađena kulturama koje pomažu u zaštiti tla, poput brzorastućih usjeva uzgojenih između sadnica glavnih usjeva - ili biljaka za fiksiranje dušika.

Nova pravila proizlaze iz pregleda obveza o ozelenjavanju provedenom 2016. godine, koja su utvrdila gdje se mogu poboljšati kako bi se poljoprivrednicima olakšalo ispunjavanje različitih obveza, posebice na EFA i gdje se pravila mogu prilagoditi kako bi učinkovitije doprinijele za rješavanje izazova bolje zaštite okoliša i biološke raznolikosti.

Iako su nova pravila sada stupila na snagu, ne moraju se primjenjivati ​​na nacionalnoj razini do 2018. godine. Zemlje EU ipak su slobodne odmah početi primjenjivati ​​neke od njih ako žele dopustiti da njihovi poljoprivrednici iskoriste nove pogodnosti već ove godine.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje