NAPREDNE RADIONICE “BOGATSTVO OKUSA SIRA”

Na tečajevima "Prerada mlijeka" obučili 870 polaznika za proizvodnju sireva

Agrovijesti
Ocjenjivanje sira Fotografija: Savjetodavna služba
Jedan je od ciljeva obogatiti ponudu malih proizvođača sira te ju učiniti turistički atraktivnijom i prepoznatljivijom

U posljednje dvije i pol godine organizirano je 45 petodnevnih tečajeva "Prerada mlijeka“ i obučeno 870 polaznika iz cijele Hrvatske za proizvodnju sireva zahvaljujući mjerama ruralnog razvoja.

Izjavila je to Višnja Krapljan, dipl. ing. agr., jedna od predavačica nedavno u Semeljcima, gdje je održana četverodnevna radionica "Bogatstvo okusa sira (Napredni tečaj prerade mlijeka)", a koju je za 14 polaznika organiziralo Ministarstvo poljoprivrede s ciljem stjecanja znanja o novim tehnologijama u proizvodnji i zrenju sireva, te općenito o novitetima u sirarstvu. Istaknula je kako se ovakvim radionicama želi proizvođače što više približiti potrošačima, ali i ponudu malih sirara učiniti što atraktivnijom i turistički prepoznatljivom, piše Glas Slavonije.

Konkretno se radi o Mjeri 1. Prenošenje znanja i aktivnosti informiranja, Podmjeri 1.1. Potpora za strukovno osposobljavanje i aktivnosti za stjecanje vještina, Tip operacije 1.1.2. Strukovno osposobljavanje za poljoprivrednike. Mi povlačimo sredstva za održavanje ovakvih tečajeva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a za poljoprivrednike (polaznike) ovakav je tečaj (kao i svi ostali) besplatan te na kraju polažu ispite i dobivaju potvrdu o osposobljavanju.
 

Veliki interes

- Zbog velikog interesa za tečajem te želje polaznika za novim usavršavanjem, osmislili smo i novi tečaj "Bogatstvo okusa sira“. Preduvjet za pohađanje ovog tečaja bio je da polaznik već ima završen tečaj prerade mlijeka. Na ovom naprednom tečaju učimo proizvođače raditi neke nove sireve, naglasak dajemo separiranju mlijeka te izradi maslaca iz dobivenog vrhnja. 

Također, polaznike malo više educiramo o europskim i svjetskim sirevima, ali i o slaganju degustacijskih plata, odnosno kako se sir priređuje za degustaciju te pravila prezentiranja i degustacije sira, odnosno osnovna pravila cheese sommelierstva, kako ga mi volimo zvati - kazala je Krapljan te dodala kako polaznici uče također i sljubljivanje sira s vinom, s naglaskom ispitivanja sljubljivanja sira i vina istog geografskog podrijetla.

- U svijetu postoji razvijena kultura kušanja sireva i vina, te se znaju pravila sljubljivanja, odnosno koji sir ide uz koje piće. Mi imamo svoje autohtone sireve i svoja autohtona vina, ali nemamo točna saznanja koji sir s kojim vinom najbolje ide te ujedno ovaj tečaj kao i druge manifestacije na kojima sljubljujemo sir i vino koristimo kako bismo detaljnom analizom što većeg broja anketa dobili povratnu informaciju i izradili kartu sljubljivanja autohtonih sireva i vina. Pri sljubljivanju kušači odnosno potrošači daju ocjene od jedan do pet, ovisno o slaganju ponuđenih kombinacija sira i vina - pojasnila je Krapljan i dodala kako se upravo ovakvim tečajevima onima koji imaju male, minisirane na svojim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima daje mogućnost da prošire svoje djelovanje i postanu zanimljiva turistička gastropriča koja je svakako značajna za ruralni turizam.

- Poljoprivrednik koji ima minisiranu, a proizvodi i vlastitu sirovinu, ima puno posla i za cijeli proces treba puno vremena i dobru organizacija, a onda sir još treba i prodati. No, svakako je preporuka potrošačima da počnu više kupovati sireve iz registriranih minisirana na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, gdje je poznato podrijetlo mlijeka. U našim malim siranama na poljoprivrednim gospodarstvima u proizvodnji sireva uglavnom se koristi sirovo mlijeko, a i može se vidjeti cijela proizvodnja od sirovine do gotovog proizvoda, jer većina naših malih sirara ima u sklopu sirane i prodaju - savjetovala je sugovornica.

Uz ovu radionicu prerade mlijeka Ministarstvo je počelo i izvođenje tečajeva prerade mesa, voća i povrća. Polaznicima tih tečajeva, ističu u Ministarstvu poljoprivrede, žele malim obiteljskim gospodarstvima koje nemaju velike površine preradom primarnog proizvoda osigurati veći dohodak te ujedno omogućiti razvoj ruralnih prostora, jer većina takvih malih prerađivača razmišlja o daljnjoj diversifikaciji u smjeru seoskog turizma, a za koje su također priredili trodnevni tečaj.

Dr. sc. Emilija Cimerman iz Ministarstva poljoprivrede kazala je kako su od 2016. godine, od kada su krenule radionice prerade mlijeka u Osječko-baranjskoj županiji, održane tri radionice, dok je ovo prva radionica tipa "Bogatstvo okusa: napredni tečaj prerade mlijeka", a zainteresiranost je velika, tako da je u planu organizirati još bar dvije takve radionice do kraja 2019. godine.
 

Unaprijedili proizvodnju

Inače, u toj je županiji, prema riječima Emilije Cimerman, broj minisirana u porastu, a glavni je razlog tome samozapošljavanje i povećanje prihoda na gospodarstvu.

- Prerada mlijeka specifičan je posao i treba ga raditi bar jedna osoba, tako da se otvaranjem minisirane otvara najmanje jedno radno mjesto na gospodarstvu, ali i povećava dohodovnost tog gospodarstva. Broj minisirana je u porastu. Kada smo 2004. godine krenuli s radnom grupom za sirarstvo, tih je godina na području Osječko- baranjske županije bila samo jedna minisirana, a kako educiramo naše sirare, tako se broj povećava. Na području naše županije do sada je osam odobrenih objekata pod posebnim uvjetima, odnosno osam minisirana. Od toga dvije prerađuju kozje mlijeko, a šest minisirana prerađuje kravlje mlijeko - rekla je Emilija Cimerman i zaključila kako su ti proizvođači prošli tečaj prerade mlijeka i već su iskusni u svojoj proizvodnji, a na ovakve radionice dolaze kako bi unaprijedili svoju daljnju proizvodnju i proširili asortiman proizvoda u svojoj minisirani. Da su ovakve radionice izuzetno korisne svjedoči i jedna od polaznica, Katarina Gašić iz Beketinaca.

- Ovakve radionice su dobre za nas jer smo stalno u toku događanja, družimo se s kolegama sirarima i naravno puno toga naučimo. Zahvaljujući ovoj radionici, malo ćemo modernizirati postojeću zrionicu kako bismo imali idealne uvjete za zrenjem jedne vrste sira koju želim uvrstiti u našu paletu proizvoda. Trenutno jako puno radimo voćne jogurte te čvrste i tekuće jogurte - kazala je Katarina. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje