4. Danima salaša Tena

Na Teninom salašu u Vinkovcima održano natjecanje u pripremi najukusnijeg pekmeza

Agrovijesti
Salaš Tena Fotografija: Agrobiz Pogledajte galeriju
Svoje umijeće u kuhanju pekmeza pokazalo je 27 ekipa, a pripremali su ih na tradicionalan način u kotlovima. Nakon stručnog suda povjerenstva, koje je ocjenjivalo gustoću, boju i okus pekmeza, titula onog najukusnijeg pripala je ekipi „Vezilje Cerić“.

U Vinkovcima je u nedjelju održano zanimljivo natjecanje u pripremi pekmeza od plavih šljiva u sklopu manifestacije „4. Dani salaša Tena“. Svoje umijeće u kuhanju pekmeza pokazalo je 27 ekipa, a pripremali su ih na tradicionalan način u kotlovima. Nakon stručnog suda povjerenstva, koje je ocjenjivalo gustoću, boju i okus pekmeza, titula onog najukusnijeg pripala je ekipi „Vezilje Cerić“.

Cjelodnevnu manifestaciju „4. Dani salaša Tena“ organizira društvo Boso upravo s ciljem očuvanja tradicijske kulture i baštine na području Slavonije. Tako su posjetitelji imali priliku razgledati i kušati razne domaće proizvode u sklopu Sajma autohtonih slavonskih proizvoda, ali i uživati u gastronomskim delicijama poput slavonskog čobanca, jelima ispod peke, šarana na rašljama, pitama ispod sača te kobasicama od divljači u kotolovini.

„Ponosni smo što smo održali još jedno izdanje uspješne manifestacije Dani salaša Tena unatoč kiši koja nas je iznenadila, no ipak nije pokvarila odličnu atmosferu na salašu. Stoga bih želio pohvaliti članove svih ekipa koji su bili uporni i nastavili peći pekmez bez obzira na loše vremenske uvjete. Ovom manifestacijom nastojimo održati stare slavonske običaje i gastronomiju te ih prenijeti na mlađe generacije s ciljem očuvanja naše duge slavonske tradicije“, rekao je Bosiljko Stanić, direktor poduzeća „Boso“ u čijem je vlasništvu salaš Tena.

Najmlađi posjetitelji, ali i njihovi prijatelji te roditelji uživali su u finalu utakmice dječjeg malonogometnog turnira nakon čega je uslijedila dodjela nagrada najboljima. Pobjednička ekipa malonogometnog turnira je ekipa NK Vinkovci 1. Ostatak programa upotpunjen je predstavom „Blatne duše“, kazališta Mika Živković iz Retkovaca, te komedijom „Dimnjačar“ poznatog glumca Ljubomira Kerekeša, dok se za dobru večernju atmosferu pobrinuo tamburaški sastav „Šil Dil Daj“.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje