Sigurnost

Na tržištu je zdravstveno ispravno - 90 posto hrane

Agrovijesti
Hrana Fotografija: Pixabay
Javnost je uznemirena zbog brojnih slučajeva hrane zaražene salmonelom u domaćim trgovačkim lancima. Iz Ministarstva poljoprivrede potvrdili su da se ovih dana provodi pojačan inspekcijski nadzor te da o svemu obavještavaju javnost.

Posljednji slučaj hrane zaražene salmonelom je pureći hamburger s ružmarinom - talijanski proizvod koji se prodavao u Plodinama, Sparu i Kauflandu. Ministarstvo poljoprivrede još je u subotu obavijestilo sve trgovce da taj proizvod povuku iz prodaje.

Kada hrana koja je zdravstveno neisprava nije "napustila" onog tko je proizvodi ili stavlja na tržište radi se povrat, ali tada nije potrebno obavještavati javnost jer hrana nije došla do potrošača. Ona se nalazi pod nadzorom subjekta, pod nadzorom inspekcije i dalje se radi u skladu s propisima, rekla je u emisiji HRA U mreži Prvog voditeljica Sektora veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede Tatjana Karačić. 

Ovo jesu incidenti, međutim mora se reći da je zakonodavstvo EU-a, pa prema tome i naše, vrlo određeno - onaj tko hranu proizvodi ili je stavlja na tržište mora biti siguran da je ta hrana zdravstveno ispravna. Ovi slučajevi pokazuju da je taj sustav zakazao, rekao je Marijan Katalenić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Netko u tom lancu, pretpostavljam proizvođači, nisu kontrolirali hranu koju su dali distributerima, a distributeri nisu dobro procijenili rizik i također tu hranu nisu dodatno kontrolirali, kaže Katalenić. No tvrdi da je 90% hrane na tržištu zdravstveno ispravno. "Nekih 6 ili 7 posto sadrži štetne tvari ili ne odgovara po nekim drugim zakonskim propisima i treba se maknuti s tržišta. Oko 1 posto je stvarno zdravstveno neispravno i treba se maknuti s tržišta jer može akutno djelovati na zdravlje potošača", rekao je Katalenić.

Pojačane inspekcije kod ovakvih slučajeva su zakonska obveza, ali i dobra prilika da se daju upute potrošačima što učiniti kod pripreme kvarljivih proizvoda. U kućanstvu prilikom pripreme hrane trebaju se poštovati mjere higijene, bez obzira na zdravstvenu ispravnost namirnice, rekao je Katalenić.

Pogledajte priloge HRT-a. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje