Ekologija

Na Zemlji raste 60.000 vrsta drveća

Agrovijesti
Šuma Fotografija: Thinkstock
Na Zemlji raste 60.065 vrsta drveća, pokazala je sveobuhvatna studija objavljena u četvrtak.

Organizacija Botanical Garden Conservation International (BGCI) sastavila je popis koristeći podatke koje je prikupilo 500 članica.

Znanstvenici se nadaju da će poslužiti kao sredstvo za zaštitu rijetkih i ugroženih vrsta kojima prijeti nestanak, piše BBC. Studija, objavljena u znanstvenom časopisu Journal of Sustainable Forestry, pokazala je da najviše vrsta živi u Brazilu, njih 8715.

Osim polarnih područja u kojima nema drveća, dio Sjeverne Amerike uz Arktik regija je s najmanje vrsta, manje od 1400. Drugi podatak koji proizlazi iz istraživanja je da se više od polovice vrsta (58 posto) može naći u samo jednoj državi, što govori o tome da su izložene velikim rizicima od ljudske aktivnosti ili ekstemnih vremenskih događaja. 

Oko 300 vrsta kritično je ugroženo, odnosno u prirodi je ostalo manje od 50 primjeraka, upozoravaju stručnjaci. Oni su u divljini otkrili neke vrste koje su zbog pretjerane sječe bile na rubu izumiranja. Karomia gigas pronađena je je u zabačenim dijelovima Tanzanije kada su krajem 2016. znanstvenici naišli na samo šest stabala te vrste.

Potom su angažirali lokalne stanovnike da čuvaju stabla i jave im kada počnu davati sjeme. Ideja je da se sjeme zasadi u tanzanijskim botaničkim vrtovima, kako bi se vrsta kasnije ponovo  vratila u prirodu.

U BGCT-u očekuju da će se popis mijenjati, jer mu se svake godine dodaje oko 2000 novih vrsta. Tako će se lista osvježavati svaki put kada se imenuje neka nova vrsta, ističu u organizaciji.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje