"Lika Quality".

Nacionalni park Plitivice: Otvorena trgovina s kvalitetnim ličkim prozvodima lokalnih proizvođača

Agrovijesti
Lika Quality Fotografija:
Trgovina Poljoprivredne zadruge Lika Coop otvorena je u subotu u Nacionalnome parku (NP) Plitvička jezera i u njoj će se moći kupiti kvalitetni proizvodi lokalnih proizvođača, među kojima je i 59 proizvoda kojima su prije otvorenja trgovine dodijeljeni certifikati kvalitete "Lika Quality".

Trgovina Poljoprivredne zadruge Lika Coop otvorena je u subotu u Nacionalnome parku (NP) Plitvička jezera i u njoj će se moći kupiti kvalitetni proizvodi lokalnih proizvođača, među kojima je i 59 proizvoda kojima su prije otvorenja trgovine dodijeljeni certifikati kvalitete "Lika Quality".

Otvoren je i info punkt Lika destinacije koji je uspostavljen u suradnji Klastera Lika Destination i NP Plitvička jezera kako bi turisti upoznali zanimljiva mjesta i lokalitete diljem Like, priopćio je Klaster Lika Destination.

Certifikat kvalitete sada ima 98 proizvoda, među kojima je 88 prehrambenih

Nakon dodjele 59 novih certifikata kvalitete sada taj certifikat ima ukupno 98 proizvoda, među kojima je 88 prehrambenih. Kako je navedeno, svi proizvodi u regionalnom sustavu kvalitete Lika Quality proizvedeni su na području Like s uporištem u tradiciji i u skladu sa zakonskim propisima. Nositelj jamstvenoga žiga Lika Quality je LAG LIKA, a projekt provodi Klaster Lika Destination.

Voditeljica Klastera Lika Destination Petra Butković istaknula je kako su lokalni proizvodi u turističkoj ponudi ključni za razvoj gastro destinacije.

Na početak projekata Lika Quality podsjetila je voditeljica LAG-LIKA Ivana Starčević, a upravitelj Poljoprivredne zadruge Lika Coop Vladimir Tomaić rekao je kako je ovo povijesni trenutak jer će 37 lokalnih proizvođača moći prodavati svoje proizvode u NP Plitvičkim jezerima.

Nazočne je pozdravio i ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević - začetnik projekta INTEGRA LIKA 2020, projekta integralnoga gospodarskog razvoja jedinstvenog u Hrvatskoj, koji je izrazio zadovoljstvo što se taj projekt i ostvaruje.

NP Plitvička jezera jedna je od najposjećenijih lokacija u Republici Hrvatskoj, a posjeti je gotovo deset posto svih turista koji dođu u Hrvatsku. Zato je, navedeno je, i osnovan turistički klaster Lika Destination koji brendira Liku kao zaštićeno područja i prepoznatljivu gastro destinaciju.

Zahvaljujući novootvorenoj trgovini, posjetitelji će na najfrekventnijem mjestu u Lici moći kupiti ličku hranu vrhunske kvalitete proizvedenu na lokalnim farmama, što do sada nije bio slučaj, a omogućit će se i plasman proizvoda lokalnih proizvođača što će neizravno pridonijeti razvoju ovog ruralnog područja. Kako je istaknuto, riječ je o jedinstvenoj trgovini ličkim kvalitetnim proizvodima i na području cijele Hrvatske.

Projekt INTEGRA LIKA 2020 počeo je 2015. a nakon tri godine provođenja, navedeno je u priopćenju, rezultati su više nego vidljivi, a najveća vrijednost projekta je što su od prvoga dana uključeni lokalni proizvođači pa je projekt samoodrživ, što mu je, istaknuto je, i osnovni moto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje