Sastanak poduzetnika i Državnog inspektorata

Naglasak rada Državnog inspektorata trebao bi biti na prevenciji i edukaciji, a ne na kažnjavanju

Agrovijesti
Sastanak poduzetnika i Državnog inspektorata Fotografija: HGK
Naglasak bi trebao biti na edukaciji i prevenciji, a ne na represiji, a kažnjavanje bi trebala biti krajnja mjera za teže prekršitelje, istaknuo je Burilović. Dodao je kako je najvažnija transparentnost u radu inspektorata kako bi se jasno znalo prema kojem ključu se ide u nadzor. „Također, nadzori ponekad dugo traju i ometaju poslovanje tvrtki, a to se ne smije događati. Propisi i pravilnici moraju biti jasni i nedvosmisleni tako da je što manje toga u domeni slobodne procjene inspektora“, poručio je Burilović.

Održan je sastanak predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luke Burilovića s glavnim državnim inspektorom Andrijom Mikulićem na kojem su sudjelovali i predstavnici gospodarstva. Odaslana poruka glasi; Državni inspektorat bi tvrtkama trebao dati priliku da isprave nehotične pogreške, a ne da ih se stalno i bez upozorenja kažnjava.

Naglasak bi trebao biti na edukaciji i prevenciji, a ne na represiji, a kažnjavanje bi trebala biti krajnja mjera za teže prekršitelje, istaknuo je Burilović. Dodao je kako je najvažnija u radu inspektorata transparentnost kako bi se jasno znalo prema kojem ključu se ide u nadzor. „Također, nadzori ponekad dugo traju i ometaju poslovanje tvrtki, a to se ne smije događati. Propisi i pravilnici moraju biti jasni i nedvosmisleni tako da je što manje toga u domeni slobodne procjene inspektora“, poručio je Burilović.

Radit će se distinkcija između blažih i ozbiljnijih prekršaja i u skladu s tim djelovati i neće biti razlika u tretmanu malih i velikih tvrtki, poručio je glavni državni inspektor Andrija Mikulić ustvrdivši kako se od početka funkcioniranja Državnog inspektorata zalažu za partnerski odnos umjesto izricanja kazni. "Cilj nije zatvaranje gospodarskih subjekata ako postoje druge opcije. Model svaki tjedan inspektor jedan je prošlost, neće više biti 50-ak nadzora godišnje inih inspekcija. U praksi su se naši gospodarstvenici već mogli uvjeriti o čemu govorim s obzirom na nekolicinu obavljenih koordiniranih inspekcijskih nadzora u protekla četiri mjeseca", istaknuo je Mikulić.

Bolju suradnju s Inspektoratom priželjkuju i u turizmu, ponajprije u suzbijanju crnog tržišta i to u svim segmentima, od privatnog smještaja do chartera, što je za turističke djelatnike veliki problem, rekao je Boris Žgomba, predsjednik Uprave Unilinea. „Druga bitna stavka nam je da imamo kvalitetniji odnos s inspektorima na terenu jer smo već dobili obećanja da će se prvo upozoravati, a ne odmah kažnjavati, što u praksi često nije slučaj“, dodao je Žgomba.

O važnosti savjetodavnog djelovanja Inspektorata govorio je i prokurist Kamgrada, Dragutin Kamenski te zaključio: „Tek smo u prvoj fazi upoznavanja s radom novoustrojenog Inspektorata, ali bilo bi dobro da su nam dostupniji za odgovore na pitanja koja nas muče u svakodnevnom poslovanju. Također očekujemo snažniju akciju protiv nelojalne konkurencije – to je zajednički interes i nas koji poslujemo legalno i države“.

Predsjednik Uprave Končar Elektroindustrije Darinko Bago upozorio je kako je u Hrvatskoj procvjetao uvoz robe sumnjive kvalitete zbog manjkavosti inspekcija, dok se u inozemstvu provode rigidne kontrole. „Mi moramo poštovati standarde zemlje u koju izvozimo, primjerice, švedski inspektori imaju pravo doći u naše pogone pa provjeriti kršimo li mi propise o zaštiti radnika i slično. U tom smjeru idu i naše molbe; da se bolje kontrolira elektronika koja se uvozi, a ne zadovoljava standarde“, sugerirao je Bago.

Na sastanku su ujedno sudjelovali i predsjednik Upravnog odbora KTC-a Ivan Katavić, članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina, direktor trgovine PIK-a Vinkovci Mario Talajić, direktor Stražaplastike Josip Grilec te predsjednik Uprave Spin Valisa Zdravko Jelčić.

Zaključeno je i kako nikome nisu u interesu crno i sivo tržište te da je važna obostrana komunikacija za njihovo suzbijanje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje