KOBASIJADA

Najbolje kobasice Dalibora Hrasta i malvazija Denisa Kaligarija

Agrovijesti
Istarska kobasica Fotografija: Duško Marušić/PIXSELL
Nakon punjenja kobasice su sušene pedeset dana, a uvjete sušenja, pogotovo temperaturu i stupanj vlage, Hrast drži svojom malom tajnom.

Po deveti put je u Svetom Bartolu pokraj Motovuna održana smotra domaćih kobasica i domaće malvazije, dražesna lokalna fešta nazvana Kobasijada, piše Glas Istre. Natjecati se mogao svatko tko je do početka ocjenjivanja donio metar domaćih kobasica i bocu domaće malvazije, što znači da su se za titulu najboljih nadmetali isključivo domaći odnosno kućni proizvodi, nikako oni namijenjeni tržištu ili vina s etiketom.

Ekipa za logistiku primala je natjecateljski materijal i priređivala ga za objektivno anonimno ocjenjivanje tako da je svaki uzorak kobasice narezan na vlastiti pladanj označen brojem, a malvazije su pretakane u potpuno jednake boce i također označene brojevima. Posjetitelji su dobili glasačke listiće i prema svom su ukusu (a ako su htjeli mogli su se konzultirati i s drugim kušačima) odabrali svaki po pet najboljih od ukupno 12 ponuđenih uzoraka kobasica, te po pet najboljih od 10 ocjenjivanih malvazija. Većinu konkurencije činili su domaći proizvođači s Motovunštine, međutim, bilo je i gostiju iz Poreča i Umaga. Dok je trajalo kušanje i ocjenjivanje, a i poslije, atmosferu su održavali lokalni muzičari, a kad je kobasica na pladnjevima počelo nestajati, domaćin i organizator ove manifestacije Marčelo Kaligari zbrojio je bodove i proglasio najbolje.

Način sušenja mala tajna

Pobjednički pehar osvojili su Dalibor Hrast iz Poreča za najbolju domaću kobasicu, te Denis Kaligari iz Svetog Bartola za najbolju domaću malvaziju. Drugoplasirana kobasica djelo je Ratka Labinjana, a treće mjesto osvojio je Mikele Dubac; dok je kod malvazija drugo mjesto pripalo također Ratku Labinjanu, a treće Valteru Kotigi.

Pobjednik devete Kobasijade u Svetom Bartolu, Dalibor Hrast, svoje kobasice radi u partnerstvu s Motovuncem Radovanom Handjalom. Njihova je ekipa pobijedila i na nedavnom Festivalu istarske supe u Rovinjskom Selu, kažu da se spremaju i na svibanjski Festival istarskih maneštri u Gračišću, a pohodit će i druge istarske gastro-manifestacije i festivale promičući domaće proizvode i domaće namirnice i testirajući svoja umijeća u vještinama vlastitih predaka.

Pobjednička kobasica, ispričao nam je Dalibor Hrast, napravljena je na sasvim tradicionalan način: nakon klanja meso je ohlađeno na dva-tri stupnja i ostavljeno da prenoći, a osim uobičajenih obrezaka, za kobasice su iskorištene i špalete odnosno plećke. Od začina su korišteni sol i papar, te vino u kojemu su prokuhani češnjak, ružmarin i lovor. Nakon punjenja kobasice su sušene pedeset dana, a uvjete sušenja, pogotovo temperaturu i stupanj vlage, Hrast drži svojom malom tajnom.

U kobasice ide češnjak i(li) vino

Kušači koji Kobasijadu u Svetom Bartolu pohode već više godina bili su vrlo zadovoljni ovogodišnjom kvalitetom ponuđenih uzoraka i suglasni da su ovdašnji proizvođači kroz zadnjih nekoliko godina jako napredovali. Svega dva uzorka bila su po dojmu kušača malo premekana odnosno još nedovoljno osušena, ali brzo je stiglo tumačenje da su ti prasci zaklani tek oko Sveta Tri kralja, pa će kad se još malo posuše i te kobasice biti sasvim uzorne. I ovdje se moglo kušanjem i razgovorom proizvođačima spoznati da u lokalnim receptima postoji velika raznolikost: tako neki češnjak i aromatično bilje prokuhavaju u vinu, a neki u vodi, neki u kobasice uopće ne stavljaju vino, a neki pak dodaju ne prokuhani već sirovi sitno narezani češnjak.

Domaćin Marčelo Kaligari svim je natjecateljima i gostima obznanio da će dogodine deseta Kobasijada biti veća i velebnija nego dosadašnje, i da se već počnu pripremati za njezino jubilarno izdanje

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje