ROYALOV SIN

Najbolji rezultat hrvatskog uzgoja simentalaca u povijesti

Agrovijesti
Fotografija:
Najboljeg Royalovog sina na svijetu uzgojila je obitelj Šobak iz Stare Kapele. Ocijenjen je najboljim od ukupno 242 genomski testirana Royalova sina i to je najbolji rezultat hrvatskog uzgoja simentalaca u povijesti

Najbolji Royalov sin na svijetu uzgojen je u stadu obitelji Šobak u Staroj Kapeli, općini Dubrava u Zagrebačkoj županiji, objavljeno je na Facebook stranici saveza ZG SIM, specijaliziranoj stranici za uzgajatelje i simpatizere uzgoja plemenitog simentalskog blaga. 

Nagrađeni uzgajatelj Miroslav Šobak i njegova obitelj imaju kvalitetno stado simentalca od 40 krava, 25 rasplodnih junica i 28 vlastitih bikova u tovu. U njihovoj staji dominira najbolja familija krava, čija je začetnica bila krava Libussa, rođena 1994. godine, a koja je ostvarila čak 10 teljenja. U toj izrazito dugovječnoj i pouzdanoj familiji uzgojen je i najbolji Royalov sin na svijetu. Ogroman je to uspjeh obitelji Šobak jer njihov je bik najbolji od ukupno čak 242 genomski testirana Royalova sina u svim najboljim uzgojima i stadima DE/AT/CZ sustava.

Pedigre ovog bika godišnjaka je ROYAL x MANIGO x WALDBRAND, dakle kombinira tri ekstremno cijenjena i maksimalno korištena bika u čitavoj Fleckvieh populaciji, ističe portal Savjetodavna.

Bik Royal, otac ‘nove zvijezde’ iz Stare Kapele, najbolji je i najpouzdaniji nasljednik čuvene ‘R’-linije (Romen-Rom-Romulus) u čitavoj svjetskoj simentalskoj – Fleckvieh populaciji.

Njegov najbolji sin je vjerojatno sljedeći nasljednik te linije. To je najbolji rezultat hrvatskog uzgoja simentalaca u povijesti.

Veliko je to priznanje i cjelokupnom sustavu uzgoja simentalca u Hrvatskoj, čiji je nositelj Središnji savez hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (HUSim), te njegovim najaktivnijim članovima iz Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba (ZG SIM). To pokazuje da je model uspjeha u hrvatskom stočarstvu poznat i da ga samo treba maksimalno stručno, organizacijski i financijski podržati s najviše nacionalne razine pa sustavni uspjeh ne može izostati. Model organizacije rada u kojemu su u centru pažnje, u fokusu interesa sustava vrsni, vrijedni i mladi uzgajatelji plemenitog blaga svakodnevno se dokazuje, ističe dipl.inž.agr. Damir Pejaković iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.

Posebno treba istaknuti vrijedne uzgajatelje u selu Stara Kapela – selu koje postaje fenomen hrvatskog stočarstva. Naime, najnoviji bik uzgojen na OPG Šobak, već je četvrti vrhunski genomski testirani bik koji se koristi za umjetno osjemenjivanje iz tog malog pitomog sela u općini Dubrava.