Natjecanje

Najbolji svjetski sommelier je…

Agrovijesti
Arvid Rosengren Fotografija: decanter.com
Odabrani su najbolji sommelieri na Svjetskom natejcanju u Mendozi – Olimpijadi someliera

Arvid Rosengren istakao se između 15 polufinalista i osvojio najveću nagradu za najboljeg sommeliera na svjetskom natjecanju u Mendozi, Argentina. Rosengren je sommelier u modernom restoranu u New Yorku već dvije godine i razbija "kalupe" prethodnih pobjednika. „Na poslu nosim zakopčanu košulju i tenisice, glasno puštamo hip hop i pijemo staro vino.“

Mnogi se natjecatelji pripremaju posljednjih šest godina za ovaj turnir koji se održava jednom u tri godine. Neprospavane noći, tisuće funti investirane u rijetke boce, nikakav društveni život uobičajeni su elementi za pripremu. Japanski kandidat Hiroshi Ishida proveo je prošli mjesec živeći odvojeno od svoje supruge i troje djece, kako bi se pripremio u potpunosti. Ovogodišnje natjecanje imalo je rekordnog 61 natjecatelja, a Argentinska organizacija sommeliera izdvojila je 500.000 funti za domaćinstvo.

Mnogobrojni testovi na različitim stolovima sudaca provjeravali su njihovu sposobnost serviranja, slijepog testiranja, spajanja vinske liste s menuom, uočavanja grešaka na vinskoj listi te uvjeravanje klijenata na kupovinu nekoliko skupocjenih vina.

„Ovo nije moj prvi put u finalu, ali ove godine je bilo mnogo novih zadataka“, kaže Biraud za Decanter, „a najteži zadatak je ne osjećati pritisak.“

Kandidati su morali prepoznati slike koje su im pokazivane na ekranima 15 sekundi. Konačno, svaki kandidat morao je točiti ogromni šampanjac  podjednako u 15 čaša bez imalo prolijevanja i isprazniti bocu. Napetost je bila vrlo opipljiva, a zadatak je trajao sedam minuta.

Pobjednik je kao trofej dobio ugraviranu bocu šampanjca, Biraud je bio na drugom mjestu, Dupouy na trećem, Paz Levinskon četvrtom i Elyse Lambert petom pa su tako tri žene ušle u odabrano muško društvo top pet najboljih.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje