The Resurrection

Najljući ljuti umak domaće proizvodnje

Agrovijesti
Volim ljuto Fotografija: Volim ljuto
Ekstremnu ljutinu ovom umaku daju Trinidad Scorpion Moruga papričice.

Za sve one željnih ekstremnih ljutina, pojavila se nova poslastica! Domaći proizvođač ljutih umaka, začina i zimnice od chili papričica iz vlastitog uzgoja - Volim Ljuto napravili su umak koji je ljući od ostalih. The Resurrection umak najavljen je na Uskrs, 01.04.2018. i mnogi nisu vjerovali da je riječ o pravom umaku, već o prvoaprilskoj šali.

Ekstremnu ljutinu ovom umaku daju Trinidad Scorpion Moruga papričice, ali sadrži i koncentrat kapsaicina od 9.000.000 Scoville jedinica, što znači da je oko 1900 puta ljući od obične Jalapeno chili papričice. Oni koji cijene takve razine ljutine prepoznat će i odličan okus koji tek sa zadrškom upotpunjuje ljutina koja se zadržava u ustima i do 15 minuta.

Iako je umak dostupan na njihovom webshopu i u SpicyDays trgovini, savjetuju oprez svakome tko ga nabavi jer ovakve ljutine nisu za šale i podvale.

Umak je moguće kupiti na web shopu proizvođača – www.VolimLjuto.com ili u njihovoj trgovini SpicyDays, Ilica 174, Zagreb.

iInače, VOLIM LJUTO projekt je tima mladih ljudi koji ljubiteljima ljutih namirnica pruža najkvalitetnije domaće proizvode. Bave se uzgojem i prodajom sadnica i plodova ljutih papričica, kao i njihovih prerađevina u obliku umaka, ajvara, zimnica i začina. Svi proizvodi su domaći, a rado šire znanje o papričicama, kao i informacije i savjete o njihovom uzgoju. Iz godine u godinu šire paletu proizvoda

REVIEW DAVORA KUSTECA, VELIKOG LJUBITELJA EKSTREMNO LJUTIH UMAKA

Volim ljuto
Danas stiglo, svježe iz radionice VolimLjuto. Ekipa je (iznenađujuće? - ne baš!), uspjela izvesti još jedan brutalan potez i na tržište staviti biser kojeg bi svaki ozbiljniji ljutoman morao imati u pripravi.

Isprobao sam ga (za početak) tako da sam ga nakapao (2-3 kapi) na čajnoj žlici kako bih osjetio ono što zapravo to i jest. Bez dodatnih okusa ostale hrane. Samo hardkoohighfidelity. Ovo su moji dojmovi:

Kada se bočica otvori, ničim se ne može naslutiti koja žestina se skriva unutar nje. Nije poput drugih umaka koji na prvi miris obećavaju da će vas srušiti pod stol ili izazvati instant štucavicu. Nježne note soka od rajčice (domaćeg - bakinog) s pomiješanim naletima chilli papričice i vrlo malo kiselosti octa djeluju obećavajuće. Omjer slatkoće (smeđi šećer) i kiselosti (vinski ocat) je dobro pogođen pa ovaj umak nije niti prekiseo niti je presladak. Na prvi dodir s jezikom osjeti se aroma chillija (Trinidad MorugaScorpion) i soka od rajčice (iako u sastavu ne piše da je ima, aroma se otvara u tim notama). Osjećaj ljutine nakon konzumacije žlicom razvija se postepeno, za razliku od TheReapera s kojim odmah znate na čemu ste ili Brutalerom koji odmah zahvaća stražnji dio jezika i unutrašnjost grla.

Očekivao sam da će TheResurrection biti nalik Brutaleru (radi Scorpiochillia), ali s njim nema baš nikakve veze. Osim što su oba ljuta. Nakon četrdesetak sekundi do jedne minute ljutina dostiže vrhunac i pretvara se u podnošljivu bol. Aftertaste je onaj klasični Scorpio "kajmakast" kojeg ublažuje fina aroma octa. Nakon što se aftertaste izgubi, stražnji dio jezika, grlo i ždrijelo zahvaća *izniman* osjećaj ljutine.

Tekstura je fina, nefiltrirana i gusta. Dovoljno gusta da se precizno iz pipete iskapa broj kapi kojima se želite uništiti. Okus je svjež, nije zagasit i daje osvježavajuću notu lakim jelima poput lazanja sa sirom, tjesteninama ili salatama s rajčicom, sirom i krastavcima. Aftertaste se, kada je pomiješan u jelu, brzo gubi. Loša je ideja nakapati ga u vruće ili vrelo jelo jer će vam izazvati instant kašalj isparavajući, a ako ga tako probate, doživjet ćete gorki ugriz Scorpiochillija pa je bolje pričekati da se jelo barem malo ohladi.
Nakon jela, ljutina se osjeti 5 do 10 minuta, nakon čega djeluje poput žestokog pića (vodka, whiskey i slično). Izaziva jak osjećaj apetita odmah na početku i dobar je aperitiv (*nemojte* ga radi ovoga uzimati na žlicu). Savršeno se uklapa uz piće s limunom, limetom, grejpom i narančom.

Jakost ljutine je nevjerojatna. Iako su se koristili trikovima s koncentratom (9.000.000 SHU) omjer je samo 5% koncentrata i ne osjeti se nikakav umjetan okus niti umjetna ljutina pepper spreja. Uspoređujući ga s TheReaperom, što se tiče ljutine - nominalna razina ljutine Reapera je 7/5, dok bi za ovaj umak to bilo 20/5. Prosječnom korisniku koji voli ljuto (osobno sam nakapao 15 kapi na lazanje) dovoljna je jedna kap po obroku. Samo 5% koncentrata je dovoljno za 450.000 SHU plus 80% već sadržane ljutine Scorpionchillija, što bi ugrubo bilo 500 - 550 tisuća SHU. Impozantna ljutina.

Pazite što radite s ovim, umak je stvarno ekstremno ljut i može se mjeriti s ljutinom svježih chilli papričica! U svakom slučaju, ovaj umak smatram uspjehom ekipe koja me do sada još nije razočarala. Volim ljuto, keepupthegoodwork!

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje