NAMETI

Najpopularnije alkoholno piće u Rusiji Vlada stavlja pod potpuni nadzor

Agrovijesti
Votka Fotografija: Thinkstock
Svojevrstan oblik reakcije građanstva na poskupljenje legalnog alkohola je sve više privatnih, malih destilerija, za koje se oprema može nabaviti relativno jeftino.

S 1. srpnjem na rusko maloprodajno tržište alkoholnih pića stupila su nova pravila igre usmjerena potiskivanju patvorina s polica, za koje se procjenjuje da trenutno zauzimaju gotovo četvrtinu tržišta, no čak ako država uspije ukloniti nelegalne proizvode iz dućana, teško će pod potpuni nadzor staviti crno tržište, o čijim razmjerima govori rast trovanja alkoholom među stanovništvom, piše ruski portal Pogled (Vzgliad), a prenosi Poslovni dnevnik.

Procjenjuje se da je crno tržište žestokih alkoholnih pića u Rusiji vrijedno 30 milijardi rubalja, uz udjel od 22,5 posto u cjelokupnoj proizvodnji. Takva procjena temelji se na razlici između statistike službene proizvodnje i prodaje. Glavni udio na crnom tržištu drži votka stavljena na tržište "na stražnja vrata", uključujući upotrebu krivotvorenih markica.

Kako bi to iskorijenila, država je propisala da od 1. srpnja svi dućani koji trguju alkoholom moraju biti priključeni na Jedinstveni državni automatizirani informacijski sustav proizvodnje i prodaje alkoholnih pića, u kojem se registriraju sve transakcije u maloprodaji.

Kupcima tako, prilikom svake prodaje alkohola, osim piva i pića koja ulaze u kategoriju prehrambenih proizvoda, trgovac mora uz račun izdati barkod koji omogućuje provjeru legalnosti robe pozivom na informativni portal za provjeru zakonitosti prodaje.

Za kršenje tih pravila predviđene su kazne između 150 i 200 tisuća rubalja.

Više pročitajte na poslovni.hr. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje