Ljekovito bilje

Najpoznatiji sastojak rajčice, likopen, vrlo je važan u prevenciji karcinoma

Agrovijesti
Rajčica Fotografija: Pixabay
Rajčica je pravi tonik jer omogućuje pročišćavanje stanica, opskrbljuje ih vitaminima, mineralnim solima, i mikroelementima.

U početku je uzgajana samo kao ukrasna biljka, jer se smatrala otrovnom. Danas je u našim krajevima uobičajeno da se lončanice s rajčicom stavljaju na prozore kako bi se zaštitili od muha i komaraca, piše Glas Slavonije.

Cijela biljka je dlakava i ljepljiva te na dodir ispušta žuto-zelenu boju. Naraste i više od jednog metra. Cijela biljka je otrovna, zeleni plod rajčice se jede, a najčešće se kiseli za zimnicu. Cvate od svibnja ili lipnja. Bez posebnog je mirisa, a plod je sočan i ukusan. Raste u vrtovima i na plantažama. Plod se bere u zrelom stanju, jede se svjež ili se od njega priprema sok, na Mediteranu je neizostavna salsa te ostala jela s rajčicom.
U zelenim dijelovima biljke i ploda ima otrova solanina.

Prevenira karcinom

Moje iskustvo s rajčicom nakon teške bolesti govori mi da je to namirnica prijeko potrebna u dijetoterapiji kod svih najtežih bolesti. Salatu od rajčice uzimao sam svakodnevno dvije godine zaredom, bez prekida, i to jednom ili dva puta na dan, s dosta sjeckanog luka, malo soka limuna i maslinova ulja, bez soli. Kad uočimo ljekovita svojstva rajčice, shvaćamo da je rajčica rajsko voće, kako je i naziva Mességué, jer mnogi se pisci dvoume kamo svrstati rajčicu: u voće ili povrće. Sasvim sigurno pripada ljekovitom bilju. Rajčice nema u službenom liječenju, ali se dugogodišnjim iskustvom pučke medicine, u kojoj se bez laboratorija spoznala njezina vrijednost u liječenju pojedinih bolesti, stvorila bogata receptura za uporabu tog povrća. Najpoznatiji sastojak rajčice, likopen, vrlo je važan sastojak u prevenciji karcinoma te ga danas sadrže svi poznati dodaci prehrani zvani suplementi.

Pročišćava stanice

Gotovo je nemoguće nabrojati sva djelotvorna svojstva rajčice. Ona sadrži mnogo karotina (provitamina A), koji je potreban za pravilan rad svih organa. Koristi se u raznim dijetoterapijama za liječenje bolesti izazvanih manjkom vitamina A u organizmu, od kojih najprije treba spomenuti očne bolesti. U probavnom sustavu rajčica djeluje digestivno tj. pojačava probavu hrane i peristaltiku crijeva. Kod pomanjkanja želučanog soka kao i kod smetnji u radu gušterače nema boljeg biološkog lijeka od rajčice jer znatno pojačava izlučivanje želučanih i crijevnih sokova.

Rajčica
Rajčica je pravi tonik jer omogućuje pročišćavanje stanica, opskrbljuje ih vitaminima, mineralnim solima, i mikroelementima. Ona je i poznat antioksidans i detoksikant organizma. Odstranjuje ureu i pomaže u liječenju gihta i reume te je dobar diuretik. Kao laksativ rajčica smekšava stolicu poput masti pa stolica izlazi bez teškoće, što olakšava liječenje hemoroida. Preporučuje se srčanim bolesnicima, a koristi se i za jačanje imuniteta te usporava starenje.
Uspješno se rabi u kozmetici, gdje se koristi svježi sok rajčice kao i kod opeklina. U narodu je odavno poznata po tome što tjera insekte.

Danas je na tržištu i genetski modificirana rajčica. Znanstvenici tvrde da u njezinoj ljusci ima oko 70% više flavonola nego u ljusci obične prirodne rajčice, tako da su njena ljekovita svojstva još povećana, što je vrlo važno u preventivi srčanih i kancerogenih oboljenja. Cijela biljka je otrovna, zeleni se plod rajčice jede, a najčešće se kiseli za zimnicu.

Likopen je poznat i kao regenerator stanica te se rabi za liječenje: očnih oboljenja, bolesti jetre, masnoća u krvi i to LDL-a, kolesterola, plućnih bolesti, bolesti gušterače, šećerne bolesti, bolesti prostate, vaskularnih bolesti. Ukusnu salatu od rajčice napravit ćemo tako da rajčicu izrežemo na kolutove ili režnjeve, kao i glavicu luka, dodati malo soli, maslinovog ulja, jabučnog octa ili limuna. Izmiješati i pustiti da odstoji jedan sat. Salati od rajčica može se dodati i sjeckani peršin. Ovu salatu jedemo 2-3 puta dnevno u propisanoj dijetoterapiji pri oboljenju jetre, gušterače, srca, želuca, crijeva, reume, gihta, bubrega, krvi, slabosti organizma, hiperviskoziteta krvi i upalnih procesa.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje