Rekordi

Najskuplji bik na svijetu - "America" prodan za 1,51 milijuna USD

Agrovijesti
Bik Fotografija: Pixabay
Farma Schaff Angus Valley - SAV postavila je novu svjetsku rekordnu cijenu nakon što je prodala svog bika pod imenom America za 1,51 milijuna USD.

Farma Schaff Angus Valley - SAV postavila je novu svjetsku rekordnu cijenu nakon što je prodala svog bika pod imenom America za 1,51 milijuna USD.  

Prodaja ovoga bika na aukciji je trajala šest minuta prije nego se oglasilo zvono kako je prodaja gotova. Posljednju ponudu dala je Herbster Angus farma iz Fall Citya, Nebraska, piše portal Drovers.

Prošle godine SAV je prodao bika pod imenom Elation za 800.000 USD što je također bio svjetski rekord koga su sami srušili  ovogodišnjom prodajom, za skoro dvostruku cijenu. Godinu prije toga, dakle 2017, također su oborili svjetski rekord s prodajom bika za 750.000 USD. 

Zanimljivo je da kupac, Herbster Angus farma zadržava pravo na 80% sperme ovoga bika, dok njegova matična farma SAV, ima pravo na 20% njegove sperme. 

U prodajnom katalogu istaknuto je kako se ovo govedo isticalo od prvog dana. Bik je sa samo 205 dana starosti imao 502 kilograma. 

- Ovaj bik se odlikuje pravim karakteristikama za ovu vrstu goveda - dugim tijelom, čvrstoćom i masivnošću - stoji u katalogu.

Očekuje se kako će bik America imati značajan utjecaj na komercijalno mesno govedarstvo. 

Angus je tovna rasa goveda i spada u poluintenzivne mesne rase koje karakterizira odlična genetika. Pod pojmom Angus podrazumijevaju se dvije rase, Crveni Angus i Crni Angus.

Ova rasa ima dobre tovne sposobnosti, manje probleme s teljenjem, a telad je vitalna i brzo napreduje. Karakterizira ih dobar prirast, konverzija hrane i iskorištenje krme te pogodnost za uzgoj u sustavu krava-tele.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje