laskava titula

Najstarija Medulinka u izboru za europsko stablo godine

Agrovijesti
Fotografija:
Riječ je o 115 godina starom stablu košćele ili ladonje (Celtis australis L.), kojega je kandidirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalni koordinator natjecanja

Međunarodno natjecanje Europsko stablo godine, koje naglašava važnost starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini, ove godine održat će se već deseti put zaredom. Za razliku od ostalih, ovim natjecanjem nastoje se pronaći stabla ukorijenjena u život i rad ljudi koja svojom pričom svjedoče o prošlosti i povezanosti s ljudima, piše potral Župan.hr. 

Ove godine Republiku Hrvatsku predstavljat će pobjednica nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2020. godine – Najstarija Medulinka. Riječ je o 115 godina starom stablu košćele ili ladonje (Celtis australis L.), kojega je kandidirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalni koordinator natjecanja. Smještena na medulinskom trgu, gdje godinama unatrag prati višestoljetne običaje, druži se s mještanima i gostima. Svjedoči projekcijama filmova kao i predstavama, plesu uz ljetne koncerte i pjevanju za božićne blagdane, kada se posebno dotjera i svojom raskoši uveseljava stanovnike. Međutim, najviše se veseli dječjoj igri i smijehu koje uvijek rado počasti magičnim čokoladnim bobicama.

Izboru za pobjednika natjecanja Europsko stablo 2021. godine moći ćete pristupiti javnim glasovanjem i odlučiti između 14 kandidata natjecanja, koje svake godine privlači sve veći broj zaljubljenika prirodnih vrijednosti.

Javno glasovanje, za dva stabla favorita, započinje u ponedjeljak 01. veljače 2021, atraje do kraja mjeseca. Glasovati se može s jedne e-mail adrese, a u razdoblju od 22. do 28. veljače 20221. rezultati glasovanja bit će tajni.

Pobjednik natjecanja objavit će se na on-line ceremoniji u Bruxellesu 17. ožujka 2021. godine u sklopu međunarodne konferencije Planting for the Future. Za Medulinku možete glasovati na ovom linku.