Najuzornija hrvatska seoska žena za 2018.

Najuzornija seoska žena Melita Vrbanek posao u MORH-u zamijenila poljoprivredom

Agrovijesti
Najuzronija hrvatska seoska žena 2018 Fotografija: Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu
Melita Vrbanek posao u MORH-u zamijenila je poljoprivredom. Nositeljica je OPG-a koji se bavi vinogradarstvom i vinarstvom, a u sektoru ekološke proizvodnje ovčarstvom, uzgojem žitarica, heljde i uljarica buča golica. Zajedno sa suprugom obrađuje 45 hektara poljoprivredne površine.

Pod pokroviteljstvom hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir održan je 19. Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Ovogodišnje natjecanje održano je u Zagrebu, a žiri na čelu s predsjednikom Zdravkom Tušekom, ravnateljem Savjetodavne službe Hrvatske, za najuzorniju hrvatsku seosku ženu za 2018. godinu izabrao je Melitu Vrbanek iz Ozlja.

Melita Vrbanek posao u MORH-u zamijenila je poljoprivredom. Nositeljica je OPG-a koji se bavi vinogradarstvom i vinarstvom, a u sektoru ekološke proizvodnje ovčarstvom, uzgojem žitarica, heljde i uljarica buča golica. Zajedno sa suprugom obrađuje 45 hektara poljoprivredne površine.

Titulu druge pratilje odnijela je Ljiljana Kolarec iz Bapske, dok je prvom pratiljom proglašena Božica Perić iz Viškovaca.

Udruga „Uzorne hrvatske seoske žene“ na čelu s predsjednicom Katicom Jerleković organizirala je ovaj, 19. po redu Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, a eurozastupnica Marijana Petir njihov rad prati te ih podupire od samih početaka. Petir je i ove godine kao nagradu za pobjednicu izbora osigurala put u Bruxelles i posjet europskim institucijama.

"Prije nego što proglasimo pobjednicu, želim vam reći da ste za mene sve pobjednice, jer se svakodnevno suočavate s mnogim izazovima i da iz njih niste izašle kao pobjednice ne biste bile tako uspješne i ne bi danas bile ovdje", kazala je zastupnica Marijana Petir, podsjećajući kako nastoji da na europskoj razini bude vidljivija uloga seoskih žena te se bori da rad seoskih žena bude priznat kako bi iz toga proizašla sva materijalna i socijalna prava za njih a koja danas nemaju. Na njenu inicijativu je pitanje seoskih žena podignuto na EU razinu, ona je izradila Izvješće o ženama i njihovoj ulozi u ruralnim područjima koje je Europski parlament prihvatio a u kojem opisuje važnu ulogu seoskih žena i probleme s kojima se one suočavaju

Uz zastupnicu Petir, manifestaciji su prisustvovali i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković i pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba Emil Tuk.

Posjetitelji su uz uzorne žene imali priliku pogledati i etno modnu reviju kolekcija „Licitarsko srce“ i „Zelena i plava Hrvatska“ dizajnerice Mine Petre.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje