Najrazvijeniji stočarski regija na svijetu

Najveća proizvodnja životinja po kvadratnom metru u svijetu je u južnim regijama Brazila

Agrovijesti
Goveda, stoka Fotografija: Pixabay
Poultry world piše da je najveća proizvodnja životinja po kvadratnom metru u svijetu u južnim regijama Brazila. Regija Zapadna Parana dio je Brazila koja graniči sa Paragvajem, Argentinom i Urugvajem. Tamo se u Brazilu najviše žitarica pretvori u životinjske proteine. U regiji je jako razvijeno ribarstvo, govedarstvo, uzgoj peradi i svinja

Ova poljoprivredna regija tradicionalno proizvodi kukuruz i soju. U posljednjih nekoliko desetljeća ogroman novac je uložen s namerom da se ti inputi pretvore u meso i mlijeko, dodajući proizvodima višu vrijednost.

"Regija pokazuje nevjerojatan rast, s inovacijom koja generiraju produktivnost i novim proizvodima namjenjenim brazilskom i stranom tržištu", kaže Andrea Gessulli, direktorica Gessulli Agribusiness, organizacije koja organizira AveSui EuroTier Južna Amerika, događaj koji okuplja proizvodne sektore u proizvodnji peradi, jaja, svinja, ribe i mlijeka.

Trenutno, Parana je vodeća brazilska država po proizvodnji i izvozu pilećeg mesa. Peradarska industrija u Parani proizvodi 34,32 % piletine u Brazilu i 37,20 % od ukupne količine koja se izvozi na međunarodno tržište. Samo zapadne i jugozapadne regije u državi imaju više od 16 tisuća zadružno organiziranih peradarskih farmi. Od proizvoda koji se izvoze iz zapadne regije Parane, 70% je pileće meso.

Značajno je investiranje i u farme svinja u posljednjih nekoliko godina. Santa Catarina je najveći proizvođač svinjskog mesa u Brazilu. Svinjogojstvo u Parani čini 28,38% ukupne proizvodnje u Brazilu kao i 40,28% brazilskog izvoza svinjskog mesa. Proizvodnjom svinja u Parani bavi se 667 tisuća gospodarstava.

Mliječni sektor doživljava razdoblje ekspanzije širom južne regije zemlje, posebno u Parani. Ta regija već je drugi po veličini nacionalni proizvođač sa 4,7 milijardi litara. Državni lider, sa 564 milijuna litara godišnje, pripada općini Francisco Beltrao. U blizini, u zapadnom dijelu Santa Catarine, Chapeco ima godišnju proizvodnju od 810 milijuna litara. Zajedno, tri južne države proizvode 12,4 milijarde litara mleka, što predstavlja 37% nacionalne proizvodnje.

Zapadna Parana je postala najveća regija za proizvodnju ribe u zemlji, a u proizvodnji dominiraju tilapije. Integracijski sustavi koji su provele zadruge, koji je isti model koji se primenjuje u proizvodnji peradi i svinja, bio je ono što je dovelo do širenja uzgoja ribe u 48 općina u blizini Toleda i Cascavela. Tako da proizvode 69% od ukupne proizvodnje u Parani i najveći je nacionalni proizvođač sa 112 tisuća tona. Od toga, 91% su farme tilapije.

Investicije u ovooj regiji su konstantne. Samo u zapadnoj Parani bilo je više od jedne milijarde dolara investicija u sektorima životinjskih proteina koji su najavljeni za ovu godinu. Banco Regional de Desenvolvimento do Extremo Sul, kao i kreditne zadruge kao što su Sicredi i Cresol najviše su doprinijele napretku u ruralnoj proizvodnji, pomažući ulaganja u tehnologije. Razvoju biznisa su pomogle i kreditne zadruge. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje