FAIR OAKS FARMS

Najveća američka mliječna farma zvana 'Poljoprivredni Disney'

Agrovijesti
Fair Oaks Farm rotolaktor za 72 krave Fotografija: Fair Oaks Farms Pogledajte galeriju
Najveća američka i treća svjetska mliječna farma prostire se na nešto više od 14.000 hektara s 11 farmi s ukupno 36.000 krava i najmodernija je farma u Americi. Ova farma smještena na sjeverozapadu Indiane posvećena je društvu i obrazovanju posjetitelja. Izvršni direktor je Gary Corbelt, a menadžment također upravlja s nekoliko farmi u Michiganu, Ohiou, Oregonu i Wisconsinu

Na farmi se svaki dan oteli između 80 i 100 telića. Krave se muzu u izmuzištu tipa rotolaktor po 72 odjednom, a salon radi 22,5 sata svaki dan; sat i pol je predviđeno za čišćenje. Jedan krug traje osam minuta, krava će biti pomuzena u manje od šest minuta. Svaka krava u prosjeku daje 40 litara vrhunskog mlijeka (3,68% masti, 3,03 proteina i 169.000 somatskih stanica). Četiri zaposlenika prate mužnju po smjeni.

Uz mljekarstvo na farmi se bave i svinjogojstvom u komercijalnim uzgojnim objektima u kojima 2700 krmača proizvodi 75.000 svinja za klanje godišnje.

Briga za okoliš

Farma funkcionira u zatvorenom sustavu. Na farmi kravlji i svinjski otpad pretvaraju u energiju putem anaerobnih digestora te tako smanjuju ovisnost o prirodnom plinu i električnoj energiji tijekom procesa proizvodnje mlijeka i prerade. Sve se ponovno koristi - tri puta dnevno gnojivo iz štala se prikuplja dok se krave muzu, te ono zatim stoji 21 dan proizvodeći metan pri vrenju, a anaerobne bakterije se koriste kao plin za proizvodnju struje ili goriva. Struja se koristi u svim zgradama farme i za sve strojeve, a višak se prodaje u mrežu. Sav neiskorišten plin se komprimira i služi za napajanje kamiona koji isporučuju mlijeko od Srednjeg zapada do Tennesseeja. Korištenje komprimiranog prirodnog plina zamjenjuje 2 milijuna galona (7,5 milijuna litara) dizela koje strojevi koriste svake godine.

Fair Oaks Farm proizvode 12 vrsta sireva

Nakon što gnoj izađe iz fermentatora, prolazi kroz sito za hvatanje dugih vlakana, koja se koriste za gnojenje tla. Budući da voda još uvijek sadrži puno hranjivih kemikalija, ona prolazi kroz sustav za oporavak ishrane koji otklanja 80% fosfora i 75% organskog dušika stisnutih u suhoj tvari koji se koriste na farmi. Voda koja izađe na kraju koristi se za navodnjavanje.

 

 

 

Problem radne snage

Najveće brige vezane uz posao su im skrb za okoliš, ekonomija i njezin utjecaj na cijene mlijeka. Jedini problem s kojim se suočavaju jest pronalazak radne snage. Teško pronalaze ljude koji žele raditi na farmi mliječnih krava, tako da se brinu oko useljeništva i njihovih radnih prava s obzirom na to da zapošljavaju 100-postotni latino tim. Farma zapošljava jednu osobu na svakih 100 do 150 krava, što znači sveukupno oko 400 zaposlenika koji imaju osiguran smještaj, štedni plan za odlazak u mirovinu, obavezan godišnji odmor, a godišnje zarade između 236 i 270.000 kuna.

Vlasnici farme imaju velike planove za budućnost. Nedavno su se udružili s Coca-Colom u projektu "Fairlife" te proizvode mliječna pića koja, kako tvrde, sadržavaju više kalcija i proteina od običnog mlijeka, manje šećera i ništa laktoze.

Slogan "Od trave do čaše" označava, osim mlijeka, proizvodnju nagrađivanih sireva iz visokokvalitetnog mlijeka njihovih krava. Proizvode 12 različitih vrsta sira i sladoleda.

Poljoprivredni Disneyland

Fair Oaks je jedina farma u SAD-u koja ima mliječni tematski park, iako su mnoge druge farme otvorene za javnost. Farmu posjeti više od 400.000 ljudi svake godine, koji s balkona mogu promatrati kako se krave muzu tri puta dnevno. Nakon toga posjetitelje vozi autobus obojen u crno-bijelu holstein kravu na turu po stajama.

Na farmi imaju više od 60 interaktivnih zabavnih obrazovnih izložbi, prikaze rada farmi te posebno osmišljen program izviđača.

Fair Oaks Farm

Tijekom godine organiziraju različita događanja, poglavito za obitelji s posebno osmišljenim programima za djecu koja mogu naučiti i istražiti što je to poljoprivreda kroz razne aktivnosti. Otvorene su kušaonice sireva, može se svjedočiti teljenju u štalama za rađanje, u sklopu obilaska postoje trgovina i restoran, a za posjete su otvoreni svaki dan osim praznika.

Cijela obitelj može pogledati 3D/4D film i naučiti kako se njihovo mlijeko proizvodi "Od trave do čaše" te se okušati u penjanju na magnetnom zidu - 8-metarskoj boci mlijeka ili musti mlijeko na kravi robotu u centru aktivnosti "Mliječna avantura".

Nude i novu avanturu o zadivljujućem životu svinja s najnovijim tehnologijama. Djeca vole testirati svoju ravnotežu na užetima te hodati usporedno s virtualnim svinjama, igrati se na interaktivnom sonogramu te doznati koliko prasaca ima u virtualnim nosilima.

Na farmi organiziraju različite manifestacije, proslave, zabave i događanja tijekom cijele godine.

Više o samoj farmi možete pogledati na njihovoj web-stranici i YouTube kanalu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje