Novi izvori energije

Najveća svjetska plutajuća vjetrofarma gradi se uz škotske obale

Agrovijesti
Projekt Hywind Fotografija: statoil.com
Statoil odobrio je zakup morskog dna za razvoj najveće svjetske plutajuće vjetrofarme 25 km od Peterheada. Očekuje se da će biti operativna do kraja 2017. godine

Najveća svjetska plutajuća vjetrofarma započinje se graditi na obalama Škotske nakon što su graditelji odobrili zakup morskog dna. Statoil, norveška energetska tvrtka, očekuje da će imati pet 6MW turbina u Sjevernom moru koje će generirati struju do kraja 2017. godine. Tvrtka je već radila na jednoj turbini izvan Norveške.

Hywing turbina jedna je od favorita u globalnoj utrci za razvoj flote plutajućih vjetroturbina koje mogu „osvojiti“ duboke oceane i oduprijeti se najsnažnijim vjetrovima na planetu. Postojeće vjetrenjače udaljene od obale stajati će na betonskim i metalnim temeljima koji će se ugraditi u oceansko dno, što stvara visoke troškove ako su dubine veće od 40 metara.

Više od 40 projekata diljem svijeta u različitoj je fazi razvoja. Većina je inspirirana nepristupačnim naftnim i plinskim platformama koje odolijevaju olujama stoljećima. Vjetrofarme udaljene od obale također većinom izbjegavaju probleme koje stvaraju vizualni utjecaji vjetrofarmi na zemlji. Hywind vjetrofarme plutati će na 25 km od škotske istočne obale Peterheada. Baza svake turbine je plutajuća čelična tuba koja sadržava balast, postavljena na morsko dno.

Projekt Hywind

„Vrlo smo zadovoljni da smo razvili ovaj projekt u Škotskoj, regiji sa puno vjetrova, i s iskustvom u opskrbnim lancem nafte i plina“, rekao je Leif Delp, direktor projekta Hywind Scotland. „Upornim i teškim radom industrije i potporom vladajućih politika, Ujedinjeno Kraljevstvo i Škotska zauzimaju vodeću poziciju u razvoju novih energetskih izvora.“

Više od 90 posto svjetskog kapaciteta vjetra van obale instalirano je u sjevernoj Europi, a UK ima najveći udio. Njemačka sve više raste, a razvoj se primjećuje i u Japanu, Kini i Americi. Vjetar izvan obale stvara 3 posto sve vjetro-energije, a većina turbina smještena je na tlu. „Ovo je uzbudljiva nova tehnologija sa velikim globalnim potencijalom, a iznimno je da će po prvi puta ista biti u škotskim vodama“, izjavila je Lindsay Roberts iz Scottish Renewables.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje