Parlament prihvatio važan sporazum o slobodnoj trgovini EU-a i Japana

Najveći EU dobitnici: proizvođači vina, žestokih pića, mliječnih proizvoda

Agrovijesti
Japanska trešnja Fotografija: Thinkstock
Sporazum ukida većinu carina na proizvode koje EU izvozi u Japan. Najveći EU dobitnici: proizvođači vina, žestokih pića, mliječnih proizvoda, tekstila, kožna industrija, javna nabava za željeznice, male i srednje tvrtke.

Europski parlament prihvatio je ugovor EU i Japana - najveći bilateralni trgovinski sporazum ikad dogovoren od strane EU-a.

Sporazum o gospodarskom partnerstvu između Europske unije i Japana - prihvaćen s 474 glasa za, 152 protiv i 40 suzdržanih u srijedu - ukinut će gotovo sve carine čija godišnja vrijednost za EU kompanije doseže oko milijardu eura. Riječ je o ugovoru koji šalje jasnu poruku potpore pravednoj i otvorenoj trgovinu temeljenoj na pravilima „u razdoblju sve većih protekcionističkih izazova.“

Dobitnici: poljoprivreda, mala i srednja poduzeća

Sporazum štiti najosjetljivije sektore u EU-u, poput proizvodnje riže, ali istodobno omogućuje trenutačno ili postupno ukidanje svih carina na vino, govedinu, svinjetinu, tjesteninu, čokoladu i kekse. Osigurana je zaštita za 205 europskih proizvoda s oznakama zemljopisnog podrijetla kako bi se i na taj način pomoglo malim i srednjim tvrtkama koje ostvaruju čak 78 % EU izvoza u Japan. EP je pozvao Europsku komisiju da uspostavi kontaktne točke za te kompanije kako bi što prije mogle iskoristiti prednosti Sporazuma.

Željeznica, usluge

Japan će europskoj konkurenciji otvoriti pristup tržištu nabave u gospodarski važnom željezničkom sektoru te u javnoj nabavi u velikim gradovima. E-trgovina, međunarodni pomorski prijevoz i poštanske usluge također će se liberalizirati.

Radno pravo

Europski parlament pozdravio je visoku razinu zaštite okoliša i radnih prava, te obveze povezane s Pariškim klimatskim sporazumom. Zastupnici su istaknuli su kako očekuju od Japana ratifikaciju svih važnih konvencija Međunarodne organizacije rada.

Parlament je također odobrio Strateški sporazum o partnerstvu s 535 glasova za, 84 protiv i 45 suzdržanih. Sporazum širi područje suradnje na područja poput energetike, obrazovanja, istraživanja i razvoja, te borbu protiv klimatskih promjena i protiv terorizma.

Izjave

„Današnje prihvaćanje Sporazuma je ključni trenutak za slobodnu trgovinu temeljenu na pravilima i vrijednostima, u vrijeme rastućeg protekcionizma. Sporazum će pomoći promicanju visokih standarda i jačanja održivog razvoja u trgovinskoj politici. Europski parlament šalje jako progresivnu poruku i nastavit će činiti sve što može kako bi ovaj najveći bilateralni trgovinski ugovor EU-a doista bio od koristi građanima i poslovnom sektoru“, rekao je Pedro Silva Pereira (S&D, Portugal), izvjestitelj zadužen za ovaj trgovinski sporazum.

„Odgovori Europskog parlamenta na izazove globalizacije su: suradnja i postavljanje globalnih standarda. Odlučno odbacujemo uskogrudni protekcionizam i tendenciju zatvaranja u nacionalne okvire jer to ne doprinosi rješenju gorućih problema s kojima smo suočeni, nego samo unosi razdor. Ključno će biti žurno provesti Sporazum i uključiti civilno društvo u svaki korak kako bi se zajamčila korist za radnike i za građane“, rekao je Bernd Lange (S&D, Njemačka), predsjedatelj Odbora za trgovinu.

Sljedeći koraci

Japan je već ratificirao sporazum. Nakon što je trgovinski sporazum prihvaćen u Europskom parlamentu, Vijeće bi 21. prosinca trebalo dati službenu potvrdu, kako bi on mogao stupiti na snagu 1. veljače 2019. Za stupanje na snagu Strateškog partnerstva potrebna je ratifikacija u državama članicama EU-a.

Kontekst

Sporazum o gospodarskom partnerstvu EU-a i Japana potpisan je 17. srpnja 2018. Njime se stvara područje slobodne trgovine koje obuhvaća više od 600 milijuna ljudi, trećinu svjetskog BDP-a, te oko 40% globalne trgovine.

U tijeku su pregovori o zasebnom sporazumu o zaštiti ulaganja s Japanom.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje