Vivero Citrus

Najveći svjetski rasadnik citrusa uzgaja limune za SAD

Agrovijesti
Viveero Citrus Fotografija: Vivero Citrus FB
Rasadnik ima šest hektara sa 40 citrusnih plastenika gdje se proizvodi 200.000 stabala limuna kako bi opskrbio Tucumanove glavne citrusne proizvođače. Većina ovih biljaka proizvest će limune koji će se izvoziti u SAD, tvrdi Jose Luis Palacios, vlasnik rasadnika

„Potražnja je potaknuta izvozom limuna u Rusiju, Aziju i sada u Sjedinjene Države. Nadamo se boljoj prodaji i boljim cijenama“, kaže Palacios.  U 2012. Ralph Hannah, predstavnik Guinnessove knjige rekorda za Latinsku Ameriku posjetio je rasadnik i zabilježio da ima 551.227 stablo limuna, i bilo je najveće na svijetu. Trenutno, razina proizvodnje rasadnika je niža nego 2012. zbog novih međunarodnih standarada koji zahtijevaju da se uzgoj obavlja u zatvorenim plastenicima, a ne na otvorenim poljima kao što je bilo tada. Palacios pojašnjava da još uvijek drže titulu najvećeg rasadnika u ovoj kategoriji.

„Proces uzgoja stabala počine u jednom od rasadnika s komorama za klijanje, koje imaju kapacitet od pola milijuna stabala i koja su zatvorena i imaju umjetno svjetlo. Tamo je sjeme koje pušta korijene. Nakon toga, mlade sadnice premještaju se u tegle i odnose u plastenike. Cijeli proces traje oko dvije godine dok stabla nisu prave veličine za sadnju“, kaže on i dodaje da su staklenici potpuno zatvoreni i zaštićeni od ulaska bilo kakvih insekata, kao što se traži u međunarodnim standardima kvalitete. Uz limune, uzgajaju i avokado i mango.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje