Mogući poremećaji na tržištu EU, zbog Brexita

Najviše će izgubiti proizvođači voća, povrća, govedine, mliječnih proizvoda i vina koji izvoze u Veliku Britaniju

Agrovijesti
Brexit Fotografija: Thinkstock
Oni koji bi, kako upozoravaju autori ovog izvještaja, mogli najviše izgubiti su proizvođači voća, povrća, govedine, mliječnih proizvoda i vina - na koje otpada veliki dio od 45 milijardi eura u godišnjem EU izvozu hrane i poljoprivrednih proizvoda u Veliku Britaniju.

Poljoprivrednici u ostatku 27-člane EU mogli bi se suočiti s velikim teškoćama kod izvoza na tako jedno važno tržište kao što je Velika Britanija - neto uvoznik - ako London i Bruxelles nakon Brexita ne postignu sporazum o slobodnoj trgovini.

Poljoprivredne i prehrambene tvrtke u Europskoj uniji možda će platiti visoku cijenu ako se stvore nove trgovinske barijere i smanji interes britanskih potrošača za proizvodima poput irskog cedro, francuskog vina i danske slanine, upozoravaju stručnjaci i oni koji zastupaju interese toga sektora.

Na to su upozorili iz najvećeg europskog udruženja poljoprivrednih proizvođača i zadruga Copa-Cogeco, koje je objavilo preliminarno izvješće na 156 stranica samo mjesec dana nakon što je krajem ožujka Velika Britanija formalno obavijestila Bruxelles da će se povući iz Europske unije.

"Poljoprivrednici ne trebaju platiti cijenu neke političke odluke", izjavio je predsjednik Copa-Cogece Thomas Magnusson, aludirajući na rizik trgovinskih barijera nakon Brexita, poput carina.

Poljoprivrednici u ostatku 27-člane EU mogli bi se suočiti s velikim teškoćama kod izvoza na tako jedno važno tržište kao što je Velika Britanija koja je neto uvoznik - ako London i Bruxelles nakon Bregzita ne postignu sporazum o slobodnoj trgovini.

Cijene bi mogle snažno porasti, ako Britanija napusti carinsku uniju u sklopu 'teškog' Brexita, a što britanska premijerka Theresa May nije isključila ako ne dogovori nove trgovinske uvjete kakve bude željela. Britanski potrošači tada bi vjerojatno kupovali manje poljoprivrednih proizvoda iz EU na koje su navikli u posljednje četiri desetljeća.

Oni koji bi, kako upozoravaju autori ovog izvještaja, mogli najviše izgubiti su proizvođači voća, povrća, govedine, mliječnih proizvoda i vina - na koje otpada veliki dio od 45 milijardi eura u godišnjem EU izvozu hrane i poljoprivrednih proizvoda u Veliku Britaniju.

Uključiti instrumente za krizni menadžment

Iz Copa-Cogeco poručuju da se čvrsto nadaju kako će Europska komisija izračunima za 2019. i 2020. obuhvatiti "odgovarajuće instrumente za krizni menadžment" kako bi pomogla poljoprivrednicima pogođenim svim negativnim posljedicama Brexita.

Poljoprivreda je 17. na listi britanskog izvoza u EU, daleko iza automobilske industrije, dok je Velika Britanija neto uvoznik poljoprivrednih proizvoda iz EU.

Nove trgovinske barijere također bi pogodile i britanski izvoz poljoprivrednih proizvoda u EU u godišnjem iznosu 11 milijardi funti (14 milijardi dolara), ponajprije vodećih proizvoda poput škotskog viskija i britanske janjetine.

Pet zemalja članica EU posebno brine kako će se odvijati pregovori u području poljoprivrede - Njemačku, Francusku, Španjolsku, Belgiju, Nizozemsku i Irsku.

Glavobolje zadaje i činjenica da je Britanija neto platiša proračuna EU. Brzi proračun koji se temelji na britanskom doprinosu u dijelu proračuna koji je rezerviran za Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) pokazuje minus od oko tri milijarde eura.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje