Financijska tržišta

Nakon Poljske Francuska druga zemlja koja emitira zelene obveznice

Agrovijesti
Euri Fotografija: Pixabay
Novu godinu Francuska je započela prvom emisijom državnih "zelenih" obveznica, čime postaje druga zemlja nakon Poljske koja izdaje vrijednosne papire za financiranje projekata zaštite životne sredine.

Poljska je svoje "zelene" obveznice emitirala sredinom prosinca. Poznavatelji tržišta smatraju kako će izlazak suverenih država na tržište "zelenih" obveznica biti veliki poticaj za taj sektor jer sada ti dužnički papiri čine tek 0,13% tržišta obveznica.

Emitiranje "zelenih" obveznica otvorilo je neka pitanje u Europskoj komisiji, obzirom na nepostojanje međunarodnih standarda, piše Euraktiv Francuska.

U travnju 2016. na konferenciji o energetskoj tranziciji francuska vlada najavila je kako će Francuska biti prva zemlja koja će emitirati "zelene" obveznice.

Međutim, Poljska je bila brža i izdala je državne obveznice u vrijednosti 750 milijuna eura za financiranje ekološke tranzicije.

Investitori su pozdravili potez Varšave, istina uz nešto skepse. Istodobno, banka HSBC, koja je organizator poljskog izdanja, nije objavila detalje projekata koji će biti financirani. 

Na europskoj razini Poljska još zaostaje u borbi protiv klimatskih promjena - Varšava stoji na putu reforme tržišta ugljika i odbija obvezuće limite za emisiju štetnih plinova u sektorima poljoprivrede i transporta koji nastavljaju nekontrolirano da emitraju CO2.

Emisije državnih obveznica za financiranje energetske tranzicije najavili su i Nigerija i Luxembourg.

"Za razliku od drugih obveznica trezora, kod francuskih 'zelenih obveznica' država ima obavzu da identificira mogućnosti za potrošnju kojom se potiče energetska i ekološka tranzicija i da izvještava o investicijama koje će biti iskorištene za financiranje", rekao je francuski ministar ekologije.

Detalji francuske emisije državnih "zelenih" obveznica nisu poznati. Neki mediji javljaju kako će obveznice biti u eurima sa rokom dospjeća od 15-25 godina, a da će vrijednost emisije biti 2,5 milijardi eura ili više.

Radio RFI javio je kako će Credit Agricole i Morgan Stanley organizirati niz susreta sa investitorima a "roadshow", na kome se predstavljaju planovi i projekti, kreće 6. siječnja. 

Tržište koje raste

Prema istraživanju Europske komisije iz studenog 2016, tržište "zelenih" obveznica vrijedilo je 41 milijardu dolara u 2015. Međutim, ta vrijednost bi u 2016. mogla biti udvostručena.

Kako se navodi, lavovski dio tržišta trenutno pokreću razvojne banke, poput Svjetske banke i Razvojne banke Savjeta Europe, i sektor biznisa, kao i lokalne vlasti.

Ističe se kako izlazak suverenih država na tržište "zelenih" obveznica može predstavljati značajan poticaj.  Trenutno "zelene" obveznice čine samo 0,13% tržišta obveznica.

U cilju daljnjeg razvoja tržišta "zelenih" obveznica Euopska unija razmatra uvođenje zajedničkih standarda kako bi osigurala da se sredstva ne podižu za projekte koji nisu potvrđeni ili ne ispunjavaju "zelene" kritrerije.

"Zelene" obveznice su vrijednosni papiri za financiranje projekata koji pozitivno utječu na okoliš. Od klasičnih obveznica razlikuju se po tome što se koriste za financiranje konkretnih "zelenih" investicija i ne predstavljaju dodatni rizik za investitora.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje