Potrebna žurna pomoć

Nakon potresa u Italiji ugroženo 3000 farmi

Agrovijesti
Potres Fotografija: Thinkstock
Oko 3000 farmi u centralnoj talijanskoj regiji pogođenoj potresom je ugroženo napuštanjem i potrebna im je žurna pomoć, kažu u Coldirettiu

Poljoprivredna je primarna industrija u planinskoj regiji u kojoj je pogođeno desetine tisuća stoke, tvrdi Coldiretti. Lokalna se ekonomija oslanja na poljoprivrednu proizvodnju i agroturizam gdje je trenutno oko 100.000 životinja – većinom krava, svinja i ovaca – sada u opasnosti od gladi, piše thelocal.it. „Potres je jako pogodio područje gdje dominira agroposlovanje sa značajnim udjelom stočarstva koje mora dobiti konkretnu pomoć kako ne bi bilo napušteno i raseljeno“, kaže predsjednik Coldirettia Roberto Moncalvo.

Potres magnitude 6.6 po Richetu, najjači u 36 godina, u blizini grada Nocia poznatom po šunki i salamama nije prouzročio smrtne slučajeve, ali je oko 15.000 osoba ostalo bez svojih domova. Bio je to treći najjači potres u regiji u samo dva mjeseca, koji je slijedila serija naknadnih potresa. Mnogi poljoprivrednici odbijaju otići sa svojih farmi jer ne žele napustiti svoju stoku.

Coldiretti kaže da se značajan broj bori s pronalaskom hrane i vode za svoja stada, dok štete na cestama u udaljenim krajevima sprječavaju poljoprivrednika u opskrbi, uključujući mliječne proizvode.

Coldiretti je osigurao prikolice za neke koji su bili prisiljeni otići sa svojih farmi u cilju pružanja smještaja u blizini svoje stoke.  Potres je ostavio tisuće ljudi bez svojih domova i u ruševinama, a mnoga su sela i mali gradovi nesigurni. Čak i važne povijesne znamenitosti kao što je i opatija Sant'Eutizio u Umbriji, jedan od najstarijih samostana u Italiji iz 5. stoljeća znatno oštećena.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje