Ipak se može

Nakon pršuta i maslinovog ulja Hrvatska i Slovenija zajednički štite i Istarski med

Agrovijesti
Maslinovo ulje Fotografija: Pixabay
Hrvatska i Slovenija zajednički su uputili zahtjev za zaštitu Istarskog maslinovog ulja na EU razini po okončanju zaštite na nacionalnim razinama, te nakon što je u travnju prošao rok za žalbu u obje države. Sada je na redu postupak zaštite na EU razini koji bi mogao biti okončan za tri mjeseca.

„Nakon što smo zajednički zaštitili Istarski pršut, potom sad Istarsko maslinovo ulje, u postupku smo intenzivnih razgovora i dogovora proizvođača Hrvatske i Slovenije oko specifikacije te zajedničke zaštite Istarskog meda, kaže Milan Antolović, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije, koja s hrvatske strane vodi ovaj postupak.

On kaže kako podršku za zaštitu proizvođači imaju od svojih ministarstava, a inicijativa za zajednički zaštitu pršuta i maslinovog ulja su pokrenuli prije nekoliko godina slovenski ministar Dejan Židan i tadašnji hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. 

Ministarstvo poljoprivrede kao nadležno tijelo za provedbu postupka zaštite upoznato je sa zajedničkom zaštitom i sudjelovalo je u postupku postizanja sporazuma s Slovenijom  te podržalo inicijativu hrvatskih i slovenskih proizvođača u zajedničkoj zaštiti naziva proizvoda „Istra“ –oznakom izvornosti na razini EU.  Ovo je još jedan primjer dobre međudržavne suradnje kada su u pitanju proizvodi koji se proizvode u graničnim područjima, ističu u Ministarstvu.

Iako su odnose Hrvatske i Slovenije posljednjih godina obilježili sukobi oko zaštite vina Teran, te spora oko Kranjske kobasice, ove inicijative ipak pokazuju kako dvije države više mogu dobiti na vrijednosti svojih proizvoda, ako krneu u zajedničku zaštitu.   

Slovenski maslinari prihvatili su ideju zajedničke zaštite Istarskog maslinovog ulja znajući da to znači i veće količine maslinovog ulja i bolju promociju tog proizvoda u svjetskim okvirima, kazala je ovih dana za slovenske medije Milena Bučar Miklavčič iz koparskog instituta za maslinarstvo. Prema njezinim riječima, promocijska aktivnost u slučaju zajedničke zaštite bit će globalno vidljivija, omogućavajući istodobno očuvanje identiteta kako slovenskog, tako i hrvatskog dijela Istre.

Riječ je o prvom slučaju zaštite maslinovog ulja u kojoj će sudjelovati dvije države, a zajednička zaštita u maslinarskim krugovima odlično je prihvaćena. Nakon što Europska komisija odobri zajednički hrvatsko-slovenski zahtjev, što se očekuje za oko tri mjeseca, maslinari s obje strane granice moći će svoje ulje deklarirati oznakom porijekla "Istra".

Time će Istra, po mišljenju struke jedna od najuspješnijih maslinarskih regija na svijetu, napokon dobiti formalnu zaštitu geografskog porijekla svog vrhunskog proizvoda.

Milan Antolović kaže kako Istra ima oko 5000 hektara pod maslinicima, dok Slovenija ima oko jednu trećinu od naših površina odnosno oko 1500 ha. Istra proizvede oko 250 vagona maslinovog ulja, odnosno oko 2,5 milijuna litara, kaže Antolović.

On dodaje kako su Istarski maslinari prihvatili savjete da moderniziraju agrotehniku i tehnologiju proizvodnje i fokusiraju se na vrhunska maslinova ulja. Zdravi plodovi, ranija berba, hladan postupak prerade u kratkom roku te čuvanje u najstrožim tehnološkim uvjetima, sve ovo uz klimatske preduvjete rađa vrhunski proizvod.

Istarsko maslinovo ulje

Zaštićena 4 maslinova ulja

Prema podacim HGK od ukupno 1,54 milijuna hektara korištene poljoprivredne površine prošle godine je pod maslinicima bilo 18.184 ha. Proizvedeno je 31.067 tona maslina. Hrvatska je u 2015. godini imala proizvodnju od 35.352 hektolitra maslinovog ulja. Ostvarila je i ogroman uvoz od 3819 tona maslinovog ulja u vrijednosti od 14, 35 milijuna eura. Na razini EU Hrvatska do danas ima četiri  maslinova ulja zaštićena oznakama izvornosti. To su: „Ekstra djevičansko maslinovo ulje CRES“, „Krčko maslinovo ulje“, „Šoltansko maslinovo ulje“ i „Korčulansko maslinovo ulje“ .

 

Maslinovo ulje - podaci 

Do 2. svjetskog rata imali smo 40 milijuna stabala na 20.000 ha

18.184 hektara površine pod maslinama u Hrvatskoj

1 posto ukupne korištene poljoprivredne površine

31.067 tona maslina proizvedeno

35.352 hektolitara proizvodnja maslinovog ulja (2015 godina)

5000 hektara površine pod maslinama u Istri

2,5 milijuna litara proizvodnja maslinovog ulja u Istri

180 uljara za preradu maslina u Hrvatskoj, a 2003. bilo ih je samo 100-tinjak

20 litara po glavi stanovnika maslinovog ulja troše Grci i Talijani

9  litara troše Španjolci

2 litre potroše Hrvati po glavi stanovnika

49% svjetske proizvodnje odnosi se na Europsku uniju, a ponajviše na Španjolsku koja zauzima 23%, Italiju koja čini 12% i Grčku s 10%.

Afrika čini 31% svjetske proizvodnje, a bitno je izdvojiti Tunis koji zauzima 16,5% i Maroko sa 8%

EU proizvodi 70% maslinovog ulja, kao i samog ploda maslina

Svjetska proizvodnja maslinovog ulja u sezoni 2015/2016 dostigla 3,22 milijuna tona

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje