ŠOK ZA BILJKE

Nakon vikenda nagla promjena temperature

Agrovijesti
Fotografija:
Nakon ovog vikenda čeka nas velika promjena temperature. Vrijeme će više nalikovati zimi nego proljeću, a nezaštićeno bilje bit će izloženo mrazu, snijegu i hladnoći

Nakon izrazito toplog tjedna, nakon vikenda nas očekuje promjena vremena koja bi mogla prouzročiti štete nezaštićenom bilju, upozorili su HRT-ovi prognostičari.

Idućeg tjedna temperature će biti primjerenije zimskom razdoblju, a nakon iznadporosječno toplog tjedna, najavljeni mraz mogao bi naštetiti poljoprivrednim nasadima. 

Ostvaruju se one: "Jedna nevolja ne dolazi sama!", a i stare izreke, koje je volio spominjati pokojni mr. sc. Milan Sijerković: "Ako zima/ožujak ne ugrize, ošine repom!", "Ožujak – luđak!", poručuju HRT-ovi meteorolozi Dunja Plačko-Vršnak i Zoran Vakula. 

Do petka će još biti stabilno - pretežno sunčano, osobito u četvrtak i vedro, te iznadprosječno toplo, ujutro ponegdje uz maglu, na kopnu pri tlu i slab mraz.

I u subotu će još biti relativno toplo, ali uz sve više oblaka, u zapadnim krajevima poslijepodne i čestu kišu, uz pad temperature - navečer u gorju ponegdje i snijeg. U noći daljnje zahladnjenje pa će snijeg nakratko biti moguć i u nekim nizinama, a dodatnom osjećaju hladnoće pridonosit će većinom umjeren, gdjegod i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu jaka i olujna bura, mjestimice vjerojatno i s orkanskim udarima. Oborina će još ponegdje biti uglavnom prijepodne, a prema kraju nedjelje slijedi djelomično razvedravanje. 

Početkom novoga tjedna promjenljivo, uglavnom u kopnenom području uz moguću mjestimičnu kišu, na istoku i u gorju većinom vjerojatno snijeg. I dok oborine u mnogim krajevima još i mogu izostati, hladnoća i vjetar gotovo su sigurni.