SREĐUJE SE STANJE U ŠUMAMA NA PODRUČJU ŽUPANIJE

Napravljena Baza podataka privatnih šumoposjednika

Agrovijesti
Šuma i planinrarenje Fotografija: PR
Glavni cilj je da što veći broj vlasnika šuma počne gospodariti svojim šumama i koristiti novac koji im je na raspolaganju

Na području Vukovarsko-srijemske županije se u privatnom vlasništvu nalazi između 1300 i 1400 hektara šumskog zemljišta u vlasništvu i suvlasništvu oko 4500 fizičkih i pravnih osoba koji imaju mogućnost postati privatni šumoposjednik upisom u Upisnik šumoposjednika RH. Najviše ih je na području grada Iloka i općine Babina Greda.

Na temelju uočenih mogućnosti i prepoznavanja problema neiskorištenih potencijala privatnih šuma na području županije, Vukovarsko-srijemska županija pokrenula je aktivnosti kako bi se promijenilo stanje te je napravljena Baza podataka privatnih šumoposjednika na području županije.

– Specifičnost naše županije je i da određene jedinice lokalne samouprave u svom vlasništvu imaju šumu, te su se neke od njih upisale u Upisnik šumospojednika RH – navode iz županije. Dodaju kako njihove dalje aktivnosti se odnose na informiranje vlasnika šuma o prednostima upisa u Upisnik i poticanje na upis, korištenje što više sredstava iz OKFŠ-a (općekorisnih funkcija šuma), korištenje sredstava iz Mjere 8. Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., te mogućnosti povezivanja drvne prerađivačke industrije i privatnih šumoposjednika.

Glavni cilj je da što veći broj vlasnika šuma na području naše županije počne gospodariti svojim šumama i koristiti sva finacnijska sredstva koje su im na raspolaganju.


 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje