Intervju tjedna

Naravno da se bojimo TTIP-a. SAD je jaka sila, a kod nas je već sad 50% proizvoda na polici iz uvoza

Agrovijesti
Matija Blošić Fotografija: Sanjin Strukić/PIXSELL
Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić očekuje da će novi ministar HPK-u dati važnost kao krovnoj udruzi koja će okupiti više od 1300 raznih poljoprivrednih udruga. Brlošić se boji da će novo rušenje cijena mlijeka dovesti do novog vala propadanja mljekara, a u intervjuu nam je priznao da se moramo bojati trgovinskog ugovora s SAD-om jer je već sada 50% posto robe na hrvatskim policama iz uvoza

Imali ste sastanak s novim ministrom i ponudili određena rješenja za stanje u poljoprivredi. Što je hitno potrebno napraviti, a što su vaši prijedlozi za dugoročne mjere?

Imali smo priliku već nekoliko puta razgovarati s ministrom Romićem. Nedavno smo održali i radni sastanak o ustroju Hrvatske poljoprivredne komore i teškom stanju u kojem smo se našli jer nismo u mogućnosti financirati naše aktivnosti i rad. Ministar ima razumijevanja i potrebu za boljom organizacijom poljoprivrednika. Razumije kolika je naša važnost u sudjelovanju i lobiranju za interes hrvatskih poljoprivrednika u EU. Mi smo jedina komora od njih ukupno 50 za koju se ne plaća članarina. Na taj nam je način učinjena velika šteta i paraliziran je naš rad. Nećemo dugo moći ovako izdržati te biti prisutni u Bruxellesu i lobirati za naše interese, a to je osnova.

Potrebno je da postoji krovna udruga i da se ona organizira sektorski te da svi zajedno djelujemo za dobrobit poljoprivrede

Ministra smo upoznali s problemima na terenu te smo od njega zatražili da se mora izboriti za proračun odnosno za maksimalnu omotnicu koju smo dogovorili s Europskom unijom. Proračun će biti usvojen 10. ožujka i mi se nadamo da neće biti zadiranja u potpore te da će u tom mjesecu ministar objaviti kada će se one isplatiti. Vjerujem da će biti u punom iznosu. Razgovarali smo i o teškim problemima u stočarstvu i raspolaganju državnim zemljištem te smo zatražili da se pristupi izmjenama zakona.

U Hrvatskoj ima više od 1300 različitih poljoprivrednih udruga. Ministar je najavio osnivanje odjela za udruge. Očekujete li da će HPK ipak na kraju postati krovna udruga za sve poljoprivrednike koji su organizirani po različitim malim udrugama?

Da, broj udruga je ogroman i teško je artikulirati sve interese. Ministar ima taj podatak i svjestan je da ne može sa svima sjesti jer bi godinama morao sjediti na sastancima i čuti svaki pojedinačni interes svih udruga. Potrebno je da postoji krovna udruga i da se ona organizira sektorski te da svi zajedno djelujemo za dobrobit poljoprivrede, da usuglašavamo stavove i prijedloge i svi zajedno djelujemo.

Koliko je važno da poljoprivrednici imaju svoje predstavnike u Bruxellesu?

U Bruxellesu se kreira Zajednička poljoprivredna politika i predstavnici poljoprivrednika svih zemalja sudjeluju u kreiranju kroz krovnu udrugu Copa Cogeca čiji smo mi član, ali nam za članarinu treba do 40.000 eura kako bismo mogli ravnopravno sudjelovati u radu i boriti se za interes naših poljoprivrednika. O nama samima ovisi ćemo li u ZPP-u imati dobru poziciju i koliko ćemo biti informirani te na koji ćemo se način boriti za naše interese.

Uvijek kada se govori o proračunu, govori se o rezanju subvencija i poticaja. Može li se dogoditi da poljoprivrednici u novom proračunu dobiju manje od onoga što je predviđeno?

Kad slušam da se slaže proračun, uvijek se provlače teze kako treba rezati subvencije među kojima se uvijek spominje i poljoprivreda. Stanje u hrvatskoj poljoprivredi je teško i mislim da su svi svjesni toga te da ne bi smjeli ništa smanjivati jer će bilo kakvo rezanje samo dovesti do daljnjeg pada proizvodnje i gašenja poljoprivrednih gospodarstava, posebice onih koja se bave stočarstvom i mljekarstvom. Svako smanjivanje prava vodit će još težem stanju.

Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore

Ponovo se ruše otkupne cijene mlijeka. Udruga Život je poslala dramatičan apel, a industrija mlijeka je odgovornost prebacila na trgovce koji navodno prodaju uvozno mlijeko ispod proizvođačkih cijena. Francuski mljekari su danima u prosvjedima, a situacija je loša u cijeloj EU.

Prije nekoliko dana mljekari su poslali pismo proizvođačima i najavili da od 1. ožujka smanjuju otkupnu cijenu za 18 lipa i još pet lipa snižavaju tvorničke premije. To bi mogao biti konačan udar na ono malo proizvođača mlijeka koji su opstali i bore se sa surovim tržištem. Nešto je potrebno hitno poduzeti jer smo mi već sad pali na oko 8000 proizvođača, a ako se ovakvo stanje i snižavanje cijena nastavi, odustat će još polovica od ovih koji jedva preživljavaju. Isto tako je potrebno mijenjati pravilnike i poduzeti nešto u vezi sa zaštitom potrošača. Naime ako isporučitelj mlijeka u svom mlijeku ne smije imati ni jedan posto vode, jer ga se odmah isključi iz otkupa, treba vidjeti zašto država nije tako agilna u kontroli mlijeka koje je na polici. Pitanje je kakvo je mlijeko na polici trgovina jer se prodaje po izuzetno niskim cijenama. Radi li se o mlijeku ili nekoj mliječnoj prerađevini, to bi se trebalo regulirati pravilnikom i tako deklarirati, a ne da se vara potrošače.

EU pregovara oko trgovinskog ugovora s SAD-om o tzv. TTIP-u. U Hrvatskoj se o tome malo zna i malo raspravlja. Postoji li strah da bi rušenjem carina i trgovinskih barijera mogao na našem tržištu osim robe iz EU pritisak stići i iz SAD-a?

Mi čujemo povremeno da se o tome razgovara, ali je malo dostupnih dokumenata. Čak ni EU parlamentarci nemaju kompletan uvid u pregovore, a to samo govori da se nešto skriva i da nitko ne zna o čemu se konkretno radi. Mi se trebamo bojati jer je SAD velika sila i ima veliku i jeftinu proizvodnju hrane, daleko su ispred nas i mi u tom ugovoru ipak vidimo veliku opasnost i strahujemo. Rušenje barijera bio bi udar na tržište EU i samo bi jake poljoprivredne zemlje od toga mogle profitirati, a mi koji činimo manje od jedan posto EU poljoprivrede sigurno nećemo imati veliku korist. Pa mi već sada na policama imamo više od 50% proizvoda koji nisu iz Hrvatske, koji su jeftini, što ide na ruku potrošačima, ali nažalost uništava domaću proizvodnju i proizvođače.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje