Svemirska poljoprivreda

NASA-in najveći svemirski vrt uskoro spreman za polijetanje

Agrovijesti
NASA Advanced Plant Habitat Fotografija: NASA
Svjetleća crvena kocka možda ne izgleda kao farma, ali planovi NASA-e dokazuju drugačije. Upoznajte Advanced Plant Habitat.

NASA razmišlja o poljoprivredi već nekoliko godina. Prethodni sistem, slatkog imena Veggie, uzgaja lisnate biljke poput salate, kineskog kupusa i blitve u jastuku sa supstratima – postoljem s umjetnim tlom kroz koji ulaze voda i hranjive tvari. Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji su instalirali Veggie sustav 2014.  godine i brali povrće 2015. godine po prvi puta. No, NASA ima veće planove za svemirsku poljoprivredu.

Advanced Plant Habitat možda nema tako zvučno ime, ali je složeniji i može više, kažu u NASA-i, a prva testna verzija stigla je u Kennedy Space Center na Floridi.

APH je mnogo veći nego Veggie – za 25 posto u uzgojnom volumenu i veličini površina. Dolazi sa raznim vrstama novih alata za praćenje vlažnosti, prozračnosti, razine CO2 i još mnogo toga. Sistem osvjetljenja izgrađen na Veggievim crvenim, plavim i zelenim svjetlima i dodaje bijela, jarko crvena i infracrvena svjetla koja bi trebala poboljšati simulaciju sunca. Također ima četiri puta više izvora svijetla od Veggia, kažu u NASA-i.

Nadaju se da će s više snage, prostora i kontrole astronauti na ISS-u moći uzgajati više i bolje biljke nego prije. Svemirske rajčice? Zašto ne! No za sada, znanstvenici testiraju biljku Arabidopsis, bilju iz obitelji kelja i senfa koja je idealna za eksperimente.

Nadaju se da će testovi biti dobri, jer bi APH trebao poletjeti u 2017. godini.

NASA Advanced Plant Habitat

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje