Nove tehnologije

Naši znanstvenici izumili kapsule prirodnoga gnojiva

Agrovijesti
Kapsule Fotografija: Pixabay
Znanstveni tim s Agronomskog fakulteta mogao bi svojim otkrićem unijeti revoluciju u poljoprivredu. Uspjeli su napraviti prirodno gnojivo u obliku kapsula.

Pokusima na salati, rajčicama i vinovoj lozi dokazali su da kapsule poboljšavaju urod, ali i da štite od nametnika. Rad o revolucionarnim mikrokapsulama objavio je ugledni međunarodni časopis Journal of Agricultural and Food Chemistry, na što su znanstvenici osobito ponosni. Također, nadaju se da bi jednog dana s kapsulama mogli izaći na tržište.

Trebalo im je 20 godina timskog rada da naprave kapsulu. Tržište se tek treba otvoriti. Tu vidimo najveći doprinos ovakvih istraživanja i primjene u praksi jer se radi u ekološki potpuno prihvatljivom načinu stimuliranju biljaka na rast i razvoj, što nam je cilj u poljoprivrednoj proizvodnji, navode.

Kapsule ne bi bilo da nije vrsnih stručnjaka s Agronomskog fakulteta - od kemičara do povrćara. Slijedili smo svjetske trendove u biološkom suzbijanju gljiva koje su uzročnici biljnih bolesti, a suzbijaju se biofungicidima, dakle svojim srodnicima gljivama koje su korisne, tzv. antagonistima, kažu. Projekt je još u fazi istraživanja, ali prva iskustva potvrđuju da ide u dobrom smjeru. 

Pogledajte prilog HRT-a. 

  • Avatar
    Agronom 16. Studeni 2016. u 18:40 Spominjati revolucionarnost u kontekstu tehnologije koja se pojavila još sedamdesetih godina prošlog stoljeća je u najmanju ruku naivno. Trošak klasičnih dušičnih gnojiva iznosi nekoliko tisuća kuna po hektaru, dok se cijena identične količine dušika u kapsulama penje i iznad sto tisuća eura! Kada je cijena jedne kapsule pola eura, a tebi ih je potrebno par stotina tisuća istih...Da čovječanstvo ovisi o ovakvim "revolucionarnim idejama", pomrli bismo od gladi svi skupa.
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje