Pokusima na salati, rajčicama i vinovoj lozi dokazali su da kapsule poboljšavaju urod, ali i da štite od nametnika. Rad o revolucionarnim mikrokapsulama objavio je ugledni međunarodni časopis Journal of Agricultural and Food Chemistry, na što su znanstvenici osobito ponosni. Također, nadaju se da bi jednog dana s kapsulama mogli izaći na tržište.
Trebalo im je 20 godina timskog rada da naprave kapsulu. Tržište se tek treba otvoriti. Tu vidimo najveći doprinos ovakvih istraživanja i primjene u praksi jer se radi u ekološki potpuno prihvatljivom načinu stimuliranju biljaka na rast i razvoj, što nam je cilj u poljoprivrednoj proizvodnji, navode.
Kapsule ne bi bilo da nije vrsnih stručnjaka s Agronomskog fakulteta - od kemičara do povrćara. Slijedili smo svjetske trendove u biološkom suzbijanju gljiva koje su uzročnici biljnih bolesti, a suzbijaju se biofungicidima, dakle svojim srodnicima gljivama koje su korisne, tzv. antagonistima, kažu. Projekt je još u fazi istraživanja, ali prva iskustva potvrđuju da ide u dobrom smjeru.
Pogledajte prilog HRT-a.